Jenny Rautionaho ja Eetu Nousiainen mäkihypyn mestareiksi kesä-SM-kisoissa

Lahdessa kilpailtiin lauantaina mäkihypyn kesä-SM-kisojen henkilökohtaiset kilpailut. Suomen mestareiksi hyppäsivät Ounasvaaran Hiihtoseuran Jenny Rautionaho ja Puijon Hiihtoseuran Eetu Nousiainen. Alle 18-vuotiaissa kultamitalit pujotettiin Jyväskylän Hiihtoseuran Julia Äikiän ja Kuusamon Erä-Veikkojen Vilho Palosaaren kaulaan. 

Alle 18-vuotiaat tytöt ratkoivat SM-mitalit HS70-mäessä. Yhdistetyn Projekti2026-ryhmässä harjoitteleva Julia Äikiä liiteli 62,5 ja 61,5 metrin hypyillään voittoon reilulla marginaalilla. Joukkueen leirit ovat olleet iso askel eteenpäin Äikiän uralla.

”Leirillä on aina hyvä fiilis ja tulee paljon hyppyjä. Kun pääsee treenaamaan hyvien kavereiden kanssa ja ylipäänsä harjoittelemaan paljon se vie eteenpäin”, kertoi Äikiä.

Äikiän kommentit kilpailun jälkeen

Hopealle hyppäsi Jokilaakson Mäkiseuran Sofia Mattila ja pronssille Siilinjärven Ponnistuksen Minja Korhonen

Poikien M18-sarja kilpailtiin Lahden normaalimäessä. Korkealentoisen HS100-mäen hallitsi tänään parhaiten Kuusamon Erä-Veikkojen Vilho Palosaari.

”Kisa oli tänään yllättävän hyvä, sai pitkästä aikaa vedettyä kisaan ne perustreenihypyt, se riitti. Lento oli tänään hyvää, siihen olen keskittynyt tekniikan lisäksi kesän treeneissä”, mietti Palosaari. 

Palosaaren takana SM-hopealle hyppäsi Lahden Hiihtoseuran Tuomas Kinnunen ja pronssille Jyväskylän Hiihtoseuran Eelis Meriläinen

Kultamitalistit hallitsivat parhaiten hermonsa ja puuskittaisen tuulen

Puuskittainen tuuli viivästytti SM-kisan läpivientiä sekä normaalimäessä että betonissa. Tuulen osuessa mäkeen takaa tai verkkojen takaa sivulta, olosuhteet olivat kuitenkin kilpailijoille tasaiset. 

Naisten SM-mitalit ratkottiin normaalimäessä (HS100). Toisena ensimmäisen kierroksen jälkeen ollut Jenny Rautionaho kipusi 1,5 pisteen erolla ensimmäiseen kesä-SM-kultaansa toisella 85,5 metrin hypyllä. 

”Vähän sain omantasoisemman hypyn toiselle kierrokselle, ei se vieläkään parasta ollut, Lahen mäki on aina ollut hieman vaikea”, kertoi Rautionaho. 

Pienet asiat ovat vieneet kesän ja syksyn aikana Rautionahoa niin Suomen kärkihyppääjäksi kuin myös lähemmäs maailman kärkeä. 

”Fysiikka on kehittynyt ja sitä on saanut siirrettyä mäkeen ja muut pienet asiat on saatu fiksattua”, iloitsi Rautionaho.

Jenny Rautionahon haastattelu

Hopeaa hyppäsi Helsingin Mäkihyppääjien Julia Kykkänen ja pronssia Lahden Hiihtoseuran Susanna Forsström.

Miesten yleisen sarjan kilpailu käytiin itseoikeutetusti Lahen betonissa, HS130-mäessä. Myös miehissä nähtiin tiukka kisa, kun toisella hypyllään hieman epäonnistunut Eetu Nousiainen joutui jännittämään pistetaistoa. 126 ja 116 metriset hypyt riittivät kuitenkin voittoon. 

”Hyvältä tuntuu, ei hyppyjen puolesta ollut erikoinen kisa, varsinkin tämmöisen kesän päätteeksi tuntuu hyvältä tämmöinen titteli ottaa”, kertoi Nousiainen. 

Tänä kesänä isoja askelia hyppäämisessään ja kilpailutuloksissa eteenpäin ottanut Nousiainen nauttii hyppäämisestä. 

”Hyppääminen on ollut helppoa ja kivaa (kesällä), ei ole stressannut turhaa tuloksen puolesta ja yllättäen se onkin ollut parasta tulosta. Olen nauttinut kilpailemisesta”, jatkoi Nousiainen.

Eetu Nousiaisen haastattelu

Hopeaa miesten sarjassa hyppäsi Kainuun Hiihtoseuran Jarkko Määttä

Kesän ja syksyn A-maajoukkueryhmän kanssa pääosin Keski-Euroopassa harjoitellut Lahden Hiihtoseuran Arttu Pohjola lensi kotimäessään SM-pronssille. Pohjola ei tuulettanut kisahyppyjään ja lupasikin potentiaalia olevan parempaan. 

”Tosi paljon hyökkäämistä on tällä hetkellä tuo hyppy. Jos saa voimaa tuotettua keulalle, niin sitten se kyllä lentää”, analysoi hyppyjään Pohjola. 

Pohjolan haastattelu kokonaisuudessaan

Aamupäivällä kilpaillut alle 16-vuotiaiden kesäcupin viimeiset osakilpailut päättyivät Lahden Hiihtoseuran Emilia Vidgrenin ja Lapuan Virkiän Aatu Ylimäen voittoihin. LHS:n erinomaista menestystä täydensi Jere Kukkonen ollen poikien kilpailussa toinen. 

Kesä-SM-kilpailut jatkuvat huomenna sunnuntaina klo 10 alkaen alle 18-vuotiaiden sekaparikilpailulla sekä klo 11:30 alkaen miesten joukkuemäen kilpailulla. 

Tulokset