Jenny Rautionaho historiallisen Vikersundin lentomäkikilpailun 13. – Niko Kytösaho 27.

© NordicFocus

Mäkihypyn maailmancup jatkui tänään Vikersundin lentomäessä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta mäkihypyn historiassa, kun naiset ottivat osaa lentomäen maailmancupkilpailuun. Mukaan kilpailuun pääsivät Norjan RAW AIR Tournamentin Oslon ja Lillehammerin osakilpailujen yhteispisteiden 15 parasta naishyppääjää. Jenny Rautionaho oli ennen Vikersundia turneen sijalla 13 ja lunasti paikkansa historialliseen kilpailuun. Rautionaho oli päivän kilpailun 13. hypyillä, jotka kantoivat 166,5 ja 169,0 metriä. Oma pituusennätys hänelle sattui kuitenkin jo koekierroksella, jolloin Rautionaho leiskautti 176,0 metriä. Kilpailun voittoon hyppäsi Slovenian Ema Klinec 226,0 ja 223,5 metrisillä hypyillään. Toiseksi tuli Norjan Silje Opseth ja kolmanneksi Japanin Yuki Ito.

Miesten kilpailussa Niko Kytösaho oli tänään 27. hypyillä, jotka kantoivat 206,0 ja 209,0 metriä. Kilpailun voitti Itävallan Stefan Kraft 246,5 ja 235,5 metrisillä hypyillään. Toinen oli Norjan Halvor Egner Granerud ja kolmanneksi sijoittui Slovenian Anze Lanisek. Eetu Nousiainen ei päässyt kilpailuun aiemmin tänään hypätystä karsinnasta.

Jenny Rautionaholla on takanaan hieno kilpailuputki.

– Historiallinen päivä naismäkihypylle ja muutenkin tosi hieno viikonloppu. Ihan huikea ilmapiiri ollut kaikilla päällä. Oli kyllä siistiä päästä hyppäämään lentomäestä. Ei voi sanoa, että olisin pettynyt omaan tekemiseen, mutta tällä kertaa en pystynyt tuota parempaan. Vähän huomaa kropassa, että on ollut pitkä turnee ja alkaa olla aika loppu. Mutta pisimmillään tänään 176 metriä, niin ihan tyytyväinen voi olla ja toivottavasti ensi vuonna pääsisi uudellen ja voisi lähennellä sitä kahtasataa metriä. Nyt sitten kamat kassiin ja kohti lentokenttää. Lähdetään huipentamaan maailmancupkausi Lahdessa, Rautionaho summasi.

Myös Kytösahon varmat otteet saivat tänään jatkoa maailmancupissa.

– Sanotaan, että aika tasaiset hypyt. Ei mitään hohdokasta, mutta ei huonoakaan. Aika perushyppäämistä mitä tässä on nyt ollut molemmilla kierroksilla. Ei mitään kummallisia fiiliksiä tästä päivästä, mutta totta kai olen tyytyväinen siihen, että kuusi kisaa ja jokaisessa pääsin toiselle kierrokselle. Aika rankat kymmenen päivää ollut henkisesti ja fyysisesti. Silti pystynyt aika hyvällä tasolla hyppäämään loppuun saakka. En ole ikinä ennen ollut näin monta kertaa putkeen maailmancupissa toisella kierroksella. Nyt on seitsemän kisaa alla putkeen plus MM-kisat siihen päälle, joissa aina ollaan oltu finaalissa. Täytyy olla tyytyväinen, että näkee myös tulosten valossa, että on tehnyt oikeita asioita ja hommat menee eteenpäin. Eikun pari päivää huilitaan ja sitten jatketaan Salppurilla, Kytösaho totesi.

Vikersundin viikonloppu päätti myös Norjan RAW AIR Tournamentin. Jenny Rautionaho oli naisten turneen 13. pistein 1439,0. Eniten pisteitä keräsi Slovenian Ema Klinec, jonka kokonaispotti oli 1859,6 pistettä. Niko Kytösaho oli miesten kokonaiskilpailun 19. pistein 2203,4. Miesten puolella eniten pisteitä keräsi Halvor Egner Granerud yhteispistemäärällään 2932,0.

Naisten kilpailun tulokset
Jenny Rautionahon kommentit

Miesten kilpailun tulokset
Niko Kytösahon kommentit

Vikersund, Norja 17.-19.3.2023
RAW AIR Tournamentin kokonaistulokset, naiset
RAW AIR Tournamentin kokonaistulokset, miehet