Itävalta hallitsi yhdistettyä nuorten MM-kilpailuissa – suomalaiset todella vahvoja ladulla

© Pepe Korteniemi

Lahden nuorten MM-kisojen miesten yhdistetyn kilpailussa ennakkosuosikki Johannes Lamparter vei maailmanmestaruuden. Suomalaisten rintama oli vahva, parhaiten urakasta selvisi neljänneksi tullut Otto Niittykoski.

Aiemmin jo neljä henkilökohtaista ja kaksi joukkuekisamitalia saavuttanut itävaltalainen oli myös mäkiosuuden ykkönen hypättyään kierroksen toiseksi pisimmän hypyn, 95 metriä. Ranskan Matteo Baud hyppäsi puolitoista metriä pidemmälle, mutta jäi tuulikompensaation takia toiseksi. Kilpailun ennakkosuosikki sai lähteä hiihto-osuudelle ensimmäisenä, seitsemän sekuntia ennen Baudia. Ranskalaisten hyvää panosta mäessä täydensi Marco Heinisin neljäs sija.

Suomen joukkueesta mäessä selvisi parhaiten Niittykoski, joka hyppäsi 90 metriä ja oli seitsemäs. Hiihto-osuudelle suomalainen lähti hyvistä asemista 31 sekuntia Lamparterin perässä, ja vain 22 sekuntia kolmanneksi hypänneestä Tsekki Jiri KonvalinkastaWaltteri Karhumaa ja Perttu Reponen olivat sijoilla 16 ja 17, eroa kärkeen puolitoista minuuttia. Polvivammasta toipuneen Rasmus Ähtävän84 metrin siivu riitti sijalle 26.

Suomalaisilla hyvä hiihtovauhti

10 kilometrin hiihtomatka koostui neljästä 2,5 kilometrin lenkistä. Lamparter lisäsi kierros kierrokselta eroa Baudiin, ja kaksikko pysyi omissa yksinäisyyksissään koko kisan. Maalissa eroa kullan ja hopean välillä oli 49 sekuntia.

Useampikin kilpailija kävi mukana taistelussa pronssista. Hurjan nousun hiihtämällä tehnyt Andreas Skoglund nousi viiden kilometrin kohdalla jo Niittykosken sekä Itävaltalaisten Manuel Einkemmerin ja Stefan Retteneggerin kantaan. Mitalin kohtalo ratkesi kolmannella lenkillä Retteneggerin pudotettua muut kyydistään.

Niittykoski hiihti viimeisen kierroksen lujaa ja tuli maaliin neljäntenä. Suomalaisurheilija ja oli tyytyväinen sekä kisaansa että sijoitukseensa.

– Tosi tyytyväinen olen. Oli tosi hyvä päivä, varsinkin ladulla. Tarkoitus oli pysyä mitalitaistelussa viimeiselle kierrokselle asti, mutta kolmas kierros oli vähän synkempi ja putosin pronssikyydistä. Mäkeen se mitali taisi kuitenkin kaatua, Niittykoski pohti.

Puolitoista minuuttia kärjen perässä hiihtomatkalle lähtenyt Perttu Reponen jätti itsestään kaiken ladulle ollen hiihto-osuuden kolmanneksi nopein, nousten lopputuloksissa kymmenen sijaa seitsemänneksi. Rasmus Ähtävä nousi hiihdollaan peräti kolmetoista pykälää ollen ensimmäisissä nuorten MM-kisoissaan lopulta 13:s.

– Ihan normaalisti kulki. Ensimmäiset kolme kierrosta oli hyviä ja jaksoin vetää kärjen tahtia, mutta viimeisellä sitten vähän notkahti. Ihan kohtuudella kuitenkin, 13 sijaa ylöspäin, niin olen tyytyväinen. Vaikka se kymppisakki jäikin nyt saavuttamatta, niin ihan tyytyväinen olen, Ähtävä kertasi.

Waltteri Karhumaa sijoittui 49 kilpailijan joukossa sijalle 18.

– Tosi vaikea hiihto oli tänään. Alkuvauhti oli vähän liian luja ja se kostautui, Karhumaa kommentoi.

Niittykosken ja Ähtävän kisaurakka jatkuu perjantaina yhdistetyn sekajoukkuekisalla Alva Thorsin ja Annamaija Oinaan kanssa.