Inkki Inola toistamiseen hopealle paramaastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailussa – ”Kausi oli tuloksellisesti onnistunut”

Parahiihtäjä Inkki Inola juhli toistamiseen paramaastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun hopeaa yhdessä opashiihtäjänsä Arttu Kaarion kanssa

Paramaastohiihdon maailmancup-kausi päättyi viime sunnuntaina Kanadan Prince Georgessa, jossa käytiin kauden finaalikilpailut. Laukaalainen Inkki Inola varmisti Kanadassa käydyissä päätöskilpailuissa näkörajoitteisten hiihtäjien luokan kokonaiskilpailun hopeasijan toisena vuotena peräkkäin.

Paramaastohiihdon maailmancup-kausi alkoi tammikuussa Italian Toblachissa, jossa ohjelmassa oli neljä kilpailua. Molemmissa perinteisen 10 kilometrin kilpailuissa Inolan tulokseksi tuli kirvelevä neljäs sija – vain muutaman sekunnin pronssille hävinneenä. Tämän jälkeen vaihdettiin vapaalle hiihtotavalle, ja sprintistä Inola nappasi viidennen sijan jääden vain muutaman kymmenyksen päähän finaalipaikasta.

– Tätä voi pitää onnistumisena ja osoituksena vapaan kehityksestä viime kauteen verrattuna, kertoi Inola.

Viimeinen matka Toblachissa oli 10 kilometrin kilpailu vapaalla hiihtotavalla, jossa Inola sijoittui kuudenneksi. Tälläkin matkalla ero kärkeen oli kaventunut huomattavasti viime kaudesta, josta osoituksena Inolan uran parhaat FIS-pisteet vapaan normaalimatkalla. Inola toteaakin, ettei harjoituskauden panostus vapaaseen ole mennyt hukkaan.

Toblachista siirryttiin Italian Martelliin, jossa ohjelmassa oli perinteisen hiihtotavan sprintti.

– Viimein Martellissa saatiin mitalihanat auki tämänkin kauden osalta ja tuloksena kaulaan hopeaa! Tämä oli myös se kauan haettu ensimmäinen sprintin finaalipaikka, mikä oli kauden isoin yksittäinen onnistuminen, iloitsi Inola.

Tammikuun Italian kiertueen jälkeen näkövammaisten miesten maailmancupin kokonaispisteissä Inola opashiihtäjänään Arttu Kaario oli toisena, joten lähtötilanne Kanadan finaaliviikolle oli erinomainen. Tänä talvena parahiihdossa ei ole ollut arvokilpailuja, joten maailmancupin kiertue on ollut urheilijoille kauden tärkein tapahtuma.

Kanadan Prince Georgessa ohjelmassa olivat perinteisen hiihtotavan 5 kilometrin kilpailu, jossa Inolan vauhti riitti pronssille. Toisena matkana Kanadassa hiihdettiin vapaan hiihtotavan sprintti, josta taskuun jäi kuudes sija. Kauden viimeisen kilpailupäivän ohjelmassa oli 20 kilometrin kilpailu perinteisellä hiihtotavalla. Kilpailu hiihdettiin suhteellisen raskaassa kelissä ja 17 asteen lämmössä. Viimeisestä kilpailusta Inolalle irtosi neljäs sija, mikä oli suomalaiselle pieni pettymys torstain jälkeen.

Onnistunut harjoituskausi ja terveenä pysyminen loivat hyvän pohjan kuluneelle kaudelle

Inkki Inola oli tyytyväinen kuluneeseen kauteen kokonaisuudessaan. Hyvä harjoituskausi ja terveenä pysyminen edesauttoivat Inolaa säilyttämään maailmancupin kokonaiskilpailun toisen sijan.

– Kokonaisuutena kaudesta jäi positiivinen ja onnistunut maku, kun maailmancupin kokonaiskilpailusta sai pokattua viime vuoden tapaan hopeaa. Huolto teki uskomattoman upeaa työtä läpi kauden, ja voi sanoa, että olen varmasti saanut joka kisaan parhaiten toimivan kapulan alle, mistä iso ja lämmin kiitos voitelijoille. Yhteenvetona kausi oli tuloksellisesti onnistunut, ja erityisesti kokonaiscupissa pärjäämistä edesauttoi terveenä pysyminen läpi kauden, iloitsi Inola.

Inolan tavoitteet on kohdistettu jo vahvasti Milanossa 6.-15.3.2026 järjestettäviin paralympialaisiin.

– Kärkeä on otettu kiinni, joten kehityksen suhteen ollaan aikataulussa kohti Milanon paralympialaisia ja tehty oikeita peliliikkeitä kesällä yhdessä valmentajani Tuomas Törrösen kanssa, Inola jatkaa.

Inolan henkilökohtainen valmentaja Tuomas Törrönen nostaa myös Inolan hyvän kauden avaintekijöiksi hyvän harjoituskauden ja terveenä pysymisen.

– Koko kausi on ollut totta kai positiivinen ja taas eteenpäin vievä, kuten on ollut nyt muutaman viime vuoden ajan. Harjoituskaudet ovat olleet hyviä ja Inkki on pysynyt pääosin terveenä, joten luottavaisin mielin on lähdetty kohti talvea. Kaikkihan on kiteytynyt tähän. Tietysti urheilijalle ja valmentajallekin huippuhetkiksi tältä kaudelta nousevat maailmancupin palkintokorokesijoitukset. Silti sanoisin, että kokonaisuus, hyvä harjoituskausi ja urheilijan kehittyminen ovat valmentajan tähtihetkiä, summaa Törrönen.

Kausi 2023–2024 oli toinen, jolloin paramaastohiihto oli Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n alaisuudessa. Tätä ennen paramaastohiihto oli Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alla.

Maailmancupin kokonaiskilpailun TOP6

  1. Jake Adicoff (USA) 832 pistettä
  2. Inkki Inola (FIN) 693 pistettä
  3. Dmytro Suiarko (UKR) 597 pistettä
  4. Ihor Kravchuk (UKR) 514 pistettä
  5. Zebastian Modin (SWE) 487 pistettä
  6. Thomas Oxaal (NOR) 466 pistettä