Inkki Inola hopealle paramaastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailussa

Artikkeli: Lauri Jaakkola

Inkki Inola ja Arttu Kaario, kuva Tanja Kari

Laukaalainen Inkki Inola, 24, varmisti Yhdysvaltain Soldier Hollowissa käydyssä paramaastohiihdon maailmancupin päätöskisassa näkövammaisten hiihtäjien luokan cupin kokonaiskilpailun hopeasijan. Inola sijoittui 20 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa viidenneksi ja onnistui pitämään kokonaiskilpailun hopeasijasta kanssaan kilpailleen norjalaisen Thomas Oxaalin takanaan.

Kyseessä oli Inolan uran ensimmäinen maailmancupin kokonaiskilpailun palkintosija. Edellisen kerran suomalaishiihtäjä on yltänyt paramaastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailussa mitaleille kaudella 2016–2017, kun Ilkka Tuomisto oli kolmas liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa. Tuomisto onnistui urallaan myös voittamaan maailmancupin kokonaiskilpailun kaudella 2008–2009.

Inola oli varmistanut vähintään kokonaiskilpailun kolmossijan ennen keskiviikon päätöskisaa. Tiedossa oli, että norjalaisen Oxaalin takanaan pitämällä varmistuisi kakkossija. Huolta aiheutti Inolan ja opashiihtäjä Arttu Kaarion sairastelut. Lopulta heikkonäköinen Inola joutui lähtemään päätöskisaan ilman opashiihtäjäänsä.

– Viikonlopun sairastelu painoi, mutta siitä huolimatta sain kohtuullisen kisan hiihdettyä. Läpi kisan hiihdettiin kissa ja hiiri -meiningillä Norjan poikien (Oxaalin ja hänen opashiihtäjänsä Geir Lervikin) kanssa, mutta lopussa sain iskettyä viimeiseen pitkään nousuun sen verran eroa, että eivät enää päässeet ohitse, kertasi Inola, joka voitti Oxaalin 6,9 sekunnin erolla.

Inola hiihti maailmancup-kauden aikana kaksi kakkossijaa, neljä vitossijaa ja kolme kutossijaa. Tasainen suorittaminen riitti lopulta kokonaiskilpailun hopealle cupin ylivoimaiseen voittoon hiihtäneen Ruotsin Zebastian Modinin perässä.

Inolan kakkossijat tulivat cupin avauksessa Vuokatissa joulukuussa. Ne olivat myös laukaalaishiihtäjän uran ensimmäiset palkintosijat maailmancupissa. Tammikuun MM-kilpailuissa Östersundissa Inola ylsi parhaimmillaan viidenneksi 18 kilometrin perinteisen kisassa ja vapaan sprintissä.

– Fiilis on tällä hetkellä aika väsynyt mutta onnellinen. Olen kiitollinen, että saatiin kaudelle hieno kruunu ja Östersundin MM-pettymys vaihtui cup-menestykseen. Menestyksestä kansainvälisellä tasolla on haaveiltu ja sitä on tavoiteltu pitkään ja viimein se saavutettiin, iloitsi Inola.

Vuoden 2022 talviparalympialaisissa Pekingissä Inola ylsi parhaimmillaan neljänneksi 20 kilometrin perinteisen kisassa. Inolan pitkän aikavälin tavoitteena siintävät vuoden 2026 Milano-Cortinan talviparalympialaiset, joiden aikaan hän on 27-vuotias.

Kausi 2022–2023 oli ensimmäinen, jolloin paramaastohiihto oli Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n alaisuudessa. Tätä ennen paramaastohiihto oli Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alla.

Paramaastohiihdon maailmancup, Soldier Hollow, USA

Miehet, näkövammaiset hiihtäjät

20km (v)

 1. Jake Adicoff (opas: Sam Wood) USA (B3) 47.47,1
 2. Zebastian Modin (Daniel Richardsson) Ruotsi (B1) 48.35,6
 3. Nico Messinger (Robin Wunderle) Saksa (B2) 52.20,7
 4. Max Nelson (Cody Schneider) USA (B3) 53.39,3
 5. Inkki Inola Suomi (B3) 54.39,3
 6. Thomas Oxaal (Geir Lervik) Norja (B3) 54.46,2

Maailmancupin loppujärjestys

Miehet, näkövammaiset hiihtäjät
 1. Zebastian Modin Ruotsi 909 pistettä
 2. Inkki Inola Suomi 756
 3. Thomas Oxaal Norja 733
 4. Jake Adicoff USA 604
 5. Piotr Garbowski Puola 471
 6. Nico Messinger Saksa 460

Kuva- ja haastattelupyynnöt: Lauri Jaakkola, puh. 045 136 8695, lauri.jaakkola@paralympia.fi

Vasemmalta Thomas Oxaal (NOR), Inkki Inola (FIN), opashiihtäjä Cody Schneider (USA) ja Max Nelson (USA) – kuva Tanja Kari