Iivo Niskanen piti suomalaisista parasta vauhtia Engadinissä – naisilla suksien kanssa vaikeaa

© Jesse Väänänen

1800 metrissä Sveitsin Alpeilla sijaitsevassa Engadinin kylässä kilpaillaan tänä viikonloppuna maastohiihdon maailmancupin kauden päätöskilpailut. Miehet hiihtivät 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä perinteisen yhteislähdöissä. Iivo Niskanen vastasi lauantain parhaasta suomalaissuorituksesta.

Iivo Niskanen oli koko kilpailun ajan mukana palkintokoroke kamppailussa, mutta viimeisellä kierroksella vauhti ei aivan riittänyt kovimpien miesten kiriin, ja Niskanen hiihti maaliin seitsemäntenä 27 sekuntia kilpailun voittaneen Venäjän Alexander Bolshunovin perässä.

– Oli kova kisa, alkuun yritin hiihtää hyvillä paikoilla ettei tule mitään haavereita. Korkeus teki sen, että vaikka latu oli helppo, porukka repesi aika lailla Bolshunovin iskuun. Ei tullut itsellänikään loppu parhaalla mahdollisella tavalla. Hiihto tuntui yllättävän hyvältä vaikka ollaan pitkästä aikaa näissä korkeuksissa. Jatketaan huomenna sitten samassa letkassa 50 kilometriä vapaalla ja katsotaan millainen kilpailu siitä muotoutuu, kertasi Niskanen päivän tapahtumia.

Sijalle 18 tänään hiihtänyt Ristomatti Hakola sai viimeisellä kierroksella kiriapua joukkuekaveri Perttu Hyvärisestä.

– Kilpailu lähti ihan hyvin, mutta jossain kohti noutaja tuli, ja viimeinen kierros oli aika vaikea. Kun Perttu (Hyvärinen) tuli takaa, niin se herätti henkiin. Ei parasta tekemistä, mutta semi hyvä, kertoo Hakola.

Perttu Hyvärinen saapui maaliin samaan aikaan Ristomatti Hakolan kanssa, eroa voittajaan tuli tänään 53 sekuntia.

– Alku oli tahmeeta, mutta loppua kohti parani. Tasuri kulki hyvin, kahdella viimeisellä kierroksella sai napsittua sijoituksia. Korkealla tärkeää on vauhdin hallinta, lopussa on kuitenkin väsyneitä miehiä edessä, niin niitä on mukava siitä edestä napsia, Hyvärinen toteaa.

Lauri Lepistö oli kilpailun 66:s ja hävisi Bolshunoville melkein kolme minuuttia. Korkeus tuotti Lepistölle ongelmia.

– Kisa lähti ihan hyvin liikkeelle, mutta toisella kierroksella erittäin vahva räjähtäminen. Sitten kerättiin itseään maaliin. 1800 metrin korkeus tuntuu tällä hetkellä aika vastustamattomalta, ei pysty antamaan itsestään parasta tässä korkeudessa, kertoi Lepistö.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen oli tyytyväinen joukkueen suoritukseen.

– Miesten kisassa kohtuullinen kokonaispanos, kolme miestä 20 parhaan joukossa ja Iivo taisteli kolmen joukkoon hiihtämisestä koko kisan ajan, tänään ei ihan riittänyt. Mielenkiintoinen kisa, todella korkealla hiihdetään ja se teki omat vaikutuksensa kisaan, kertoi Pasanen.

Kilpailussa hopea ja pronssi menivät Norjaan, kun maaliin toisena hiihti Johannes Hoesflot Kläbo ja kolmantena Paal Golberg.

Tulokset

Naisilla kilpailua sekoittivat sukset ja kolaroinnit

Naisissa parhaana suomalaisena maaliin hiihti Laura Mononen, joka oli kilpailun 22. Monosella eroa kärkeen tuli ladulla 1:11.

– Ihan hyvän tuntuista hiihtoa tänään, vaikka ollaan korkealla. Lopussa pystyi parantamaan vielä muutaman sijoituksen ja huomenna hyvä porukka, missä pääsee hiihtämään, kertasi Mononen.

Krista Pärmäkoski saapui maaliin 7 sekuntia Monosen jälkeen, ja oli kilpailun 24:s. Vaikka sijoitus tippui 20 alapuolelle, ei ero voittajaan retkahtanut liian suureksi.

– Odotin vähän parempaa suorittamista. Sijoituksellisesti kisa ei ollut kovin hyvä, ero ei kuitenkaan kasvanut mahdottomuuksiin jos miettii huomista. Huomaa, että on ollut pitkä kausi, ja varmasti siinä näkyy kun oli sairastelua syksyllä, ei jaksa enää ihan puristaa. Tietysti kun ollaan korkealla, niin ei uskaltanut siinä alussa lähteä kovaa, että jaksaa loppuun asti. Huomenna nautitaan 8:15 startista, en ole missään kisassa joutunut vielä starttaamaan noin aikaisin, Pärmäkoski kertoi.

Johanna Matintalo ylsi myös pisteille ollessaan 28:s.

Vilma Nissinen hiihti maaliin sijalla 56. Kilpailun alussa kolarointi ei helpottanut Nissisen taivalta.

– Alkuviikosta olin aika väsynyt MM-reissusta. Sopeutuminen lähti ihan hyvin toimimaan korkealle ja pari päivää on ollut hyviä treenejä, alkuverkassakin oli hyväntuntuista menoa. Kisa kaatui kirjaimellisesti siihen, että olin siellä keskellä porukkaa, ja kun lähdettiin ekaan nousuun niin ladun ulkopuolelta tuli hiihtäjiä meidän päälle, ja siihen tuli sitten aika iso kolari. Siellä sai keräillä itseään melkein letkan viimeisenä. Eihän se ole koskaan hyvä tilanne, että kisan alkuun tulee kaatuminen, jäin aika paljon porukasta ja hyvät hapot tuli ekaa nousuun. Siitä asti aika vaikeaa, ja suksikaan ei ollut paras. Melkoista taistelua oli, Nissinen kertasi päivän hiihtoa.

Naisten valmentaja Ville Oksanen kääntää jo katseet kohti huomista.

– Tuloksellisesti kauden heikoin kisa, ei hirveästi jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Lauralla näytti terävälle hiihto, mutta muuten joukkueena ei onnistuttu. Välineetkään ei olleet voittavia tänään. Kuuluu lajiin ja huomenna uutta yritystä, totesi Oksanen.

Hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoi kilpailun jälkeen, että naisten suksiin ei löydetty tänään oikeanlaisia luistoja.

– Naisten osuus jäi paljolti kiinni siitä, että heillä ei ollut tarpeeksi hyvä luisto. Se todennäköisesti johtui siitä, että meillä oli liian ottava pito, Norrgård summasi.

Kilpailun voitti Venäjän Yulia Stupak, toinen oli Norjan Heidi Weng ja pronssia otti Ruotsin Ebba Andersson.

Tulokset

Kuuntele kommentteja SoundCloudissa