Iivo Niskanen hiihti Rukalla voittoon

Kuva: Jesse Väänänen

Ruka Nordicin toinen kilpailupäivä tarjosi parasta suomalaista lumiurheilua, kun pakkassäässä hiihdetyn 15 kilometrin perinteisen kilpailun vei nimiinsä Iivo Niskanen.

Maastohiihto

Iivo Niskanen lunasti odotukset Rukalla distanssimatkojen maailmancupkauden avauskisassa ja vei voiton yli kahdeksan sekunnin erolla Venäjän Andrey Chervotkiniin. Kilpailun kolmas Alexandr Bolshunov hävisi Niskalselle reippaat 14 sekuntia.

Iivo Niskanen piti kilpailun kärkipaikkaa 3.1 kilometrin väliaikapisteeteeltä lähtien. Erityiskiitokset Niskanen antoi yleisölle, joka kannusti eilisen tapaan kovaa myös ladun varressa.

– Oli ihan loistavaa meininkiä oli kilpaa taas palata yleisön eteen kilpailemaan. Kyllä se auttaa vaan paljon tuommoinen hyvä yleisö meitä suomalaisia”, fiilisteli Niskanen.

Joukkueen keskinäisessä kisassa Remi Lindholm oli toiseksi kovin. Lindholm oli 26:s ja ansaitsi kolmannessa maailmancupin startissaan ensimmäiset pisteensä.

– Ihan huikee fiilis, jopa vähän yllätys, hyvältä tuntuu. Pakkaskeli ja lumi oli naskuva ja hidas. Tänään oli työmiehen keli, totesi Lindholm, joka jatkaa huomenna pistetavoittein.

Perttu Hyvärinen hiihti myös pisteille, ollen 28:s.

Hyvän alun jälkeen Ristomatti Hakola joutui keskeyttämään kaaduttuaan Impilinnan laskussa ja loukattuaan itseään. Röntgenkuvissa diagnoosiksi selvisi kylkiluun murtuma.

Tulokset I Miehet

Naisissa maailmancupin pisteille hiihti viisi naista. Krista Pärmäkoski oli 10 kilometrin kilpailun viides.

Pärmäkoskella oli haasteita hämärän kanssa, pakkanen ei ollut ennakkoajatusten mukaisesti päivän pahin vastus.

– Mun mielestä kaikkinensa hyvä, vähän ehkä pimeys haittasi, kun tulin tokalle ringille ja mulla on taittovirhettä, niin oli haasteellista itselle laskea alamäissä, sanoi Pärmäkoski.

Krista Pärmäkosken ajatukset xcteamfin Twitter-tilin haastattelussa.

Pärmäkosken takana Kerttu Niskanen oli seitsemäs. Pisteille hiihtivät myös perjantain sprintin nelonen Johanna Matintalo, joka oli 17:s, Jasmi Joensuu 26:s ja Anne Kyllönen 30:s.

Tulokset I Naiset

Yhdistetty

Yhdistetyn kilpailupäivä alkoi suomalaisittain jossain määrin haastavasti. Ilkka Herola sijoittui 123 metrin hypyllään parhaana suomalaisena sijalle 33. Otto Niittykoski oli mäkiosuuden 47:s. Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho hylättiin hyppypukujen takia.

Herola ja Niittykoski lähtivät iltapäivän hiihto-osuudelle kohentelemaan sijoituksiaan. Napakassa pakkassäässä kilpailtu hiihto-osuus nosti Herolan 11 sijan verran sijalle 22. Niittykoski ylitti maaliviivan sijalle 43. Herolaa ei kova pakkassää hetkauttanut ja hiihto tuntui hyvältä.

– Kisat on kisoja ja välillä pitää venyttää rajoja. Jälkitoimenpiteet ovat tärkeät, ettei tässä nyt kylmetä itseään. Oma fiilis on se, että hiihdosta selvisin kunnialla, kommentoi Herola.

– Pahin jännitys on karissut pois, jos sitä missään vaiheessa olikaan. Jatketaan samaa hommaa, kyllä sä sieltä tulee jos on tullakseen. Ei tässä mitään ihmeitä tarvitse ruveta keksimään, huomenna viimeinen täällä ja sitten vaihtuu mäki ja homma alkaa varmasti toimimaan, pohti Herola viitaten jo Lillehammerin maailmancupiin.

Tulokset

Mäkihyppy

Mäkihypyn lauantain iltakisassa nähtiin vain yksi suomalainen, kun Niko Kytösaho kipusi torniin. HS142 mäessä käydyssä kisassa Kytösaho hyppäsi 121 metrisen hypyn, joka ei riittänyt toiselle kierrokselle. Hyppy oikeutti sijalle 36.