Gangwon 2024: Minja Korhoselle kultaa yhdistetyssä – Nelli-Lotta Karppelinille pronssia maastohiihdon sprintissä

Kuva: Roni Lukkarinen

Minja Korhonen on saavuttanut nuorten olympiakultaa yhdistetyn henkilökohtaisessa kilpailussa. Korhonen hyppäsi mäkiosuudella 103,5 metriä ja lähti ladulle 19 sekuntia ennen mäkiosuudella toiseksi tullutta Slovenian Teja Pavecia. Korhosen hiihtovauhti oli vahvaa, sillä maalissa ero Paveciin oli jo 47 sekuntia.

– Aika onnistunut päivä! Mäessä sain tosi hyvän hypyn siihen ja luottavaisella fiiliksellä pääsi lähtemään hiihto-osuudelle. Siinä pääsi oman rennon hiihdon hiihtämään ja aika rauhassahan siinä sai sinänsä hiihtää ja ei tarvinnut hirveästi takaa tulevista murehtia. Tosi hieno kisapäivä tänään! Korhonen iloitsi kilpailun jälkeen.

Korhonen edustaa Siilijärven Ponnistusta ja Kuopion urheiluakatemiaa. Häntä valmentavat Terttu LappiLasse Moilanen ja Kai Kovaljeff

Heta Hirvonen onnistui myös mäkiosuudella ja hyppäsi 100 metriä. Ladulle kolmantena startannut Hirvonen jäi hiihto-osuudella neljänneksi, kun Slovenian Tia Malovrh nappasi pronssimitalin.

Poikien kilpailun mäkiosuudella Eemeli Kurttila hyppäsi hienosti 107 metriä ja lähti ladulle kolmantena 34 sekuntia ykkösenä startanneen Itävallan Andreas Gfrererin perään. Peter Räisäsen hyppy kantoi 88 metriä ja sillä irtosi mäkikisan 21 sija. Eroa kärkeen kertyi yli kolme minuuttia. Hiihto-osuudella Kurttila oli lopulta seitsemäs. Räisäsen loppusijoituksena 18:s. Kilpailun voittoon hiihti Gfrerer.

– Hyvin meni, top 10 -sijaa lähdin tavoittelemaan. Mäkiosuudella tuli hyvä onnistuminen ja pääsin hyvältä sijalta hiihtämään. Meillä oli siinä hyvä letka, joiden kanssa taisteltiin kolmossijasta viimeiselle kierrokselle asti. Hyydyin viimeisellä kierroksella vähän, Kurttila kertoi.

Karppelin pronssille maastohiihdossa

Maanantaiaamu aloitettiin suomalaisittain maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprintillä, jossa Nelli-Lotta Karppelin hiihti nuorten olympiapronssia. Jo aamun karsinnassa Karppelin oli kolmanneksi nopein ja Hanni Koski 14:s. Signe Jakobsson jäi 30 nopeimman ulkopuolelle ollen 34:s.

Sekä Koski että Karppelin hiihtivät puolivälierissä eriensä voittajina maaliin. Koski jäi kuitenkin välierässään viimeiseksi. Karppelin hiihti oman välieränsä voittoon ja eteni finaaliin, jossa suomalaisen edelle loppukirissä ennätti vain ruotsalaiskaksikko Elsa Tänglander ja Kajsa Johansson. Karppelinille siis maastohiihdon avausmatkalta nuorten olympiapronssia.

– Oon tyytyväinen! Aika lailla hyvää tekemistä karsinnasta finaaliin asti. Tässä radalla toimi sellainen taktiikka, että pystyi lähteä vetämään ja mä tykkään ite vetää. Tuntui, että olo vielä parani loppua kohti. Oli tosi kiva hiihtää täällä: oli sellainen rata, joka sopi minulle. Siinä oli pitkä työpätkä ja oli aika pitkä sprintiksi, Karppelin summasi kilpailuaan.

Karppelinin seura on Limingan Niittomiehet, hänen urheiluakatemiansa on Ouluseudun urheiluakatemia. Karppelinin henkilökohtainen valmentaja on Mikael Väliheikki

Poikien sprinttikarsinnassa Kalle Tossavainen oli viides, Leevi Passila 10:s ja Topias Vuorela 33:s. Karsintojen 30 nopeinta eteni erävaiheeseen. Tossavaisen ja Passilan sprintti päättyi puolierävaiheessa. Poikien sprinttikultaan hiihti Italian Federico Pozzi.

Neljännet nuorten talviolympialaiset kisataan 19.1.-1.2.2024 Gangwonin maakunnassa Etelä-Koreassa, jossa kilpailtiin talviolympialaisten merkeissä myös vuonna 2018. Nuorten olympialaiset ovat Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) järjestämä, 15–18-vuotiaille nuorille suunnattu monilajinen huippu-urheilutapahtuma, jossa kisaa n. 1900 nuorta urheilijaa ympäri maailmaa.