Falunissa vaikea päivä Suomen hiihtojoukkueella – ”Todella haastava kisa huollolle”

Pepe Korteniemi

Suomalaisilla miehillä oli tänään vaikeaa Falunin 15 kilometrin väliaikalähdön kilpailussa. Yksikään suomalainen ei yltänyt pisteille, parhaana Iivo Niskanen sijalla 33. Naisissa Kerttu Niskanen ylsi parhaaseen suomalaissuoritukseen ollessaan 17:s. Myös Krista Pärmäkoski ja Riitta-Liisa Roponen ylsivät pisteille.

Yli kaksi minuuttia keulaan jäänyt Iivo Niskanen ei halunnut jäädä harmittelemaan päivän tulosta.

”Haastava päivä tänään ladulla. Tulos ja odotusarvo ei oikein kohdanneet tämän päivän kisassa. Ilman muuta olisin halunnut onnistua väliaikalähtöisessä kilpailussa, välikisa tuli tällä kertaa. Syitä epäonnistumiselle perattiin vähän kilpailun jälkeen, ja yritetään lähteä rakentamaan parempaa huomiselle. Tämä kisa pitää nyt unohtaa, mitään ei voi tehdä toisin.”

”Toivotaan, että huomenna onnistutaan kaikin puolin, ja pystytään taistelemaan vähän paremmista sijoista. En muista, koska viimeksi olisi käynyt näin, että väliaikalähtöisessä kisassa ei olisi ollut oikein missään vaiheessa tulosluettelossa,” Niskanen kertasi kilpailun jälkeen.

Sijalle 50 hiihtänyt Markus Vuorela päätti kokeilla kilpikonnapuolustusta, kun vauhti ladulla ei riittänyt.

”Ei ollut sitä mitä lähdettiin hakemaan, aika vaikea kilpailu kokonaisuudessan. Eroa alkoi tasaisesti tulla kohti keulaa. Ajattelin, että aloitan rauhallisesti ja siitä sitten kiristän vauhtia. Kun aloin kiristämään, niin ei oikein tapahtunut mitään, ei ollut enää vaihtoehtoja kuin mennä kilpikonnapuolustukseen ja ottaa takapeesejä. Jatketaan viikonloppua, huomenna uusi päivä. Koitetaan silloin pestä kasvot.”

Sijalle 68 hiihtänyt Joni Mäki koki jo lämmittelyn aikana, että tänään ei ole menopäivä.

”Tänään oli heikko päivä. Lämmittelystä lähtien tuntui, että kroppa ei lähde pelittämään optimaalisesti. Kun lähdettiin kisaamaan niin huomasi jo ensimmäisen kahden kilometrin jälkeen, että vaikea kisa tulee olemaan. Ensimmäisen mäen jälkeen huomasin myös, että suksikaan ei anna apuja, joutui kovin työstämään raskaampia pätkiä. Hankala kisa oli, täytyy pikkasen miettiä ja hengähtää. Sunnuntaina toivottavasti taas alkaisi kroppa aukeamaan.”

Miesten kilpailussa annettiin myös välineissä tasoitusta. Suomen maastohiihdon maajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoi, että ennen naisten kilpailua pystyttiin reagoimaan tilanteeseen.

”Todella haastava kisa huollolle. Kävi valitettavasti niin, että miehillä oli aivan väärät tuotteet suksien alla, ei oltu lähelläkään sitä, missä olisi pitänyt olla. Se huomattiin kuitenkin väliajoista, ja reagoitiin sen perusteella. Ehdittiin ennen naisten kisaa saamaan paremmat kapulat. Positiivista kokonaisuudessa oli se, että reagoitiin ja tehtiin kovia ratkaisuja. Olisi pitänyt aavistaa, että lumi vaatii toisenlaisia tuotteita mitä oli testissä. Toivottavasti löydetään vielä parempia ratkaisuja ennen huomista.”

Sijalle 19 hiihtänyt Krista Pärmäkoski ei osannut sanoa, mistä kovempi vauhti jäi tänään kiinni.

”En osaa sanoa, missä mätti tänään. Jalka tuntui aamulla ihan hyvältä, mutta kisaan en saanut kunnon fiilistä. Suksestakaan ei tullut parasta apua tänään. Nyt on kysymysmerkkejä itsellänikin enemmän kuin vastauksia. Lähdetään huomenna kuitenkin nautiskelemaan ja tekemään parempia tuloksia.”

Riitta-Liisa Roponen sijoittui naisten 10 kilometrin väliaikalähdössä sijalle 24.

”Oikein hyvää tekemistä tänään Falunissa. Kroppa toimi hyvin ja pikkujuttuja kun saadaan matkan varrella korjattua niin vauhtia tulee varmasti enemmänkin. Positiivisella mielellä eteenpäin, oli kiva päästä kilpailemaan.”

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen oli valmis myöntämään, että tänään ei ladulla onnistuttu.

”Tänään oli vähän vaikea päivä meille, ei onnistuttu. Tulokset jäi heikoiksi, pitää nyt nopeasti analysoida mitkä oli syyt ja nollata tämä päivä,” tiivisti Pasanen päivän kilpailut.

Miesten tulokset

Naisten tulokset

Kuuntele kommentteja Soundcloudissa