EYOF 2023: Suomen joukkueelle hopeaa maastohiihdon sekaviestissä

© Suomen Olympiakomitea

Suomen joukkue voitti hopeaa maastohiihdon sekaviestissä EYOF-kilpailuissa. Avausosuudelle lähtenyt Jesse Kähärä toi joukkueen ensimmäiseen vaihtoon neljäntenä. Selene Rossi nosti Suomen kolmanneksi, ja kun Akseli Pitkänen säilytti aseman, pääsi Silva Kemppi starttaamaan ankkuriosuudelle kolmannelta sijalta.

Kärjessä käytiin tasaista kamppailua Ruotsin, Italian, Ranskan, Tsekin ja Suomen välillä. Ankkuriosuuden toiselle kierrokselle lähdettäessä Kemppi oli jo toisena ja ajoi Ruotsia takaa tosissaan. Hän pääsi lähes ruotsalaisen kantaan kiinni, mutta matka ei aivan riittänyt loppukirikamppailuun. Kemppi toi Suomen hopealle 3,5 sekuntia Ruotsin takana. Pronssi meni Tsekkeihin.

– Kisa lähti hyvin käyntiin. Tulin tosi helposti ekan kiekan ja peesailin muita. Oli semmoista helpon tuntuista hiihtoa. Kilometri ennen maalia lähdin ohittamaan ja katkaisin siinä sitten sauvan jonkun urheilijan kanssa. Sellaiset 100 metriä jouduin hiihtämään ylämäkeen ilman sauvaa ja siinä vähän putosin niistä kärkitaisteluista. Sain sauvan, joka oli vähän liian pitkä, mutta olin hyvävoimainen ja sain kuitenkin pidettyä eron tosi pienenä ja sain lopussa vähän kiinnikin. Kokonaisuudessaan hyvä kisa ja tuntui oikein hyvältä hiihto, Rossi kertasi.

– Aloitushan meni ihan hyvin. Ekan kierroksen yrtin ottaa mahdollisimman helposti. Siinä oli vähän kolistelua, mutta osasin aika hyvin vetää nuo laskut, ja niissä pystyin ottamaan hyvin eroja kiinni. Toisella kiekalla pyrin iskemään peltonousuun mitä lähtee ja ihan hyvin lähti, neljäntenä vaihtoon. Olin ihan tyytyväinen tuohon suoritukseen, summasi aloitusosuutta hiihtänyt Kähärä.

Jesse Kähärä edustaa Mikkelin Hiihtäjiä, Selene Rossi Espoon Hiihtoseuraa, Akseli Pitkänen Teiskon Urheilijoita ja Silva Kemppi Espoon Hiihtoseuraa.

Mäkihypyssä kilpailtiin joukkuemäessä

Mäkihypyssä kisattiin lauantaina joukkuemäen merkeissä. Suomen joukkueessa hyppäsivät Sofia MattilaTuomas MeisJulia Äikiä ja Tuomas Kinnunen. Mitalikolmikko oli Slovenia, Puola ja Saksa. Suomi oli kilpailun kuudes.

– Italian kanssa taisteltiin vitossijasta loppuun asti, mutta ei ihan pystytty päihittämään heitä. Meissin Tuomas hyppäsi kyllä reissun parhaat hypyt tänään. Itselleen tosi hyviä hyppyjä sai aikaiseksi ja hyvä fiilis oli kisan jälkeen. Kinnusen Tuomas jatkoi omaa hyvää suorittamistaan ja hyviä hyppyjä tuli, voi olla pojat tosi tyytyväisiä. Sofia Mattila paransi reissun omia hyppyjään myöskin, mutta ei ihan omalle tasolleen parhaita hyppyjä saanut, hyvä draivi päällä kuitenkin. Äikiän Julia lainattiin yhdistetystä ja hän täytti paikkansa täysin. Todennäköisesti hyppäsi reissun parhaat hyppynsä, tosi hieno suoritus myös häneltä. Meillä oli hyvä joukkuehenki, hyvällä asenteella tehdään hommia ja hymy huulilla mennään eteenpäin. Tästä on hyvä junioreiden ottaa hyviä kokemuksia. Hienot kisat kokonaisuudessaan, valmentaja Kimmo Yliriesto kertoi.

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. Vuoden 2022 talvikisat pidettiin Vuokatissa ja Lahdessa.  

Olympiakomitean kisasivut (sivuilla mm. Suomen joukkue kokonaisuudessaan)