EYOF 2023: Silva Kemppi hopealle maastohiihdossa

© Suomen Olympiakomitea

Suomen mitalitili Friuli-Venetsia Giulian Euroopan nuorten talviolympiafestivaalissa (EYOF) aukesi maanantaina maastohiihdossa, kun Silva Kemppi hiihti hopealle tyttöjen 7,5 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa Sappadassa. Kemppi edustaa Espoon Hiihtoseuraa ja Vuokatti-Rukan urheiluakatemiaa ja hänen henkilökohtainen valmentajansa on Johanna Kemppi.  

Kulta meni Ruotsiin Mira Göranssonille. Suomalaisten kokonaispanos oli vahva, Selene Rossi oli 6:s, Ella Noora Haapalehto 9:s ja Nelli-Lotta Karppelin 16:s. 

– Kisa meni hyvin. Koko ajan painotettiin sitä, että pitää lähteä rauhassa ja mun mielestä onnistuin siinä. Pistin kyllä tokalla kierroksella tuonne jyrkkiin mäkiin kaiken peliin ja oli jalka siellä jo ihan suorana. Tänään oli vähän hitaampi sää ja oli ajateltu, että tuo loppu olisi kevyempi, mutta se oli sitten kyllä aikamoista taistelua vaan loppuun, kun ei jalka noussut yhtään. Mutta onneksi pysyi tuo sija vielä. Tähän voi olla kyllä tosi tyytyväinen, ja suksi pelasi myös tosi hyvin, summasi iloinen hopeamitalisti. 

Maastohiihdon kisaviikko avattiin poikien 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailulla. Voiton otti Italian Gabriele Matli lähes 50 sekunnin erolla hopeaa ja pronssia ottaneeseen ruotsalaiskaksikkoon Simon Nordlanderiin ja Hugo Nilssoniin. Parasta suomalaisvauhtia piti Akseli Pitkänen kuudennella sijallaan. 

– Kisahan meni ihan hyvin. Suksi oli aika herkkä, niin tarvitsi lähinnä juosta ja tasatyöntää. Kunto oli tänään aika erinomainen, oli kauden parasta kulkua, Pitkänen summasi. 

Jesse Kähärä oli kisassa 18:s, Juho Länsiluoto 20:s ja Anton Packalén 29:s. 

Mäkihyppääjät aloittivat myös Planicassa maanantaina

Mäkihyppääjä Sofia Mattila sijoittui 16:nneksi tyttöjen henkilökohtaisessa kilpailussa. Planican HS 102 -mäestä hypätyn kilpailun voiton vei Slovenian Nika Prevc. Pojissa Tuomas Kinnunen onnistui hienosti ollen henkilökohtaisen kilpailun 13:s. Tuomas Meis hyppäsi sijalle 21. 

– Iso kilpailu Sofialle takataskuun. Nyt mennään kohti mixed teamin kilpailua. Kinnusen Tuomakselta tosi positiivinen kilpailu, pystyi hyppäämään omia hyviä hyppyjä. Tuomas Meisille tämä oli ensimmäinen kunnon iso kilpailu. Nämä ovat nuorten urheilijoiden uralla isoja juttuja ja saavat hienoja kokemuksia kohti tulevia uusia koitoksia, valmentaja Kimmo Yliriesto summasi. 

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. Vuoden 2022 talvikisat pidettiin Vuokatissa ja Lahdessa.  

Olympiakomitean kisasivut (sivuilla mm. Suomen joukkue kokonaisuudessaan)