Espoon nuorten SM-hiihtojen päätöspäivänä ratkottiin 10 km perinteisen hiihtotavan mestaruudet

Kuva: Espoon Hiihtoseura

Aurinko helli katsojia ja yöpakkanen oli kovettanut ladut kilpailijoiden iloksi. Perinteisen 10 km väliaikalähdöt alkoivat M23 sarjalla. Mestaruuteen hiihti If Minkenin Alexander Ståhlberg 11 sekuntia ennen Vehkalahden Veikkojen Olli-Pekka Laitilaa. Ståhlberg kehui suksia ja oli tyytyväinen hiihtoonsa, varsinkin kun kausi ollut hieman rikkonainen sairastelujen vuoksi. Pronssille hiihti Valtteri Pennanen Puijon Hiihtoseurasta, joka nappasi kisoista 3 mitalia, yhden hopean ja kaksi pronssia.

M20 sarjan sekuntikamppailussa voiton vei Pakilan Vedon Juho Länsiluoto, ennen Liperin Hiihtoseuran Pauli Vuormaa ja Puijon Hiihtoseuran Niilo Mäkistä. Mäkinen saavutti kultaa perjantaina. Länsiluoto kertoi hiihtäneensä tasaisen vedon ja voimia riitti hyvin loppuun asti. Naapurikaupungissa Helsingissä asuva Länsiluoto kertoi käyneensä pari kertaa tutustumassa Leppävaaran latuihin ennen kisoja.

18-vuotiaiden miesten mestaruuden voitti Akseli Pesu Lempäälän Kisasta vain 3.2 sekuntia ennen Hollolan Urheilijat -46:n Leevi Passilaa, joka saavutti mitalin jokaisena päivänä. Pronssille hiihti perjantain vapaan 10 km kultamitalisti Aapo Turtiainen.  Pesu kertoi alussa tuntuneen vähän vaikealta, mutta hiihto oli nousujohteinen ja erityisesti loppu tuli hyvin.

M17-sarjan mestaruuden otti Espoon hiihtoseuran Anton Kemppi. Haastattelussa hän pohti hiihdon hieman hyytyneen loppua kohden, suksi toimi kuitenkin hyvin. Kempin tämän talven kuntopohja on rakennettu Vuokatissa, viimeisellä viikolla hän haki sitten tuntumaa Leppävaarassa. Hopeaa otti perjantain kultamitalisti IF Minkenin Topias Vuorela ja pronssia perjantain tapaan Äänekosken Huiman Kalle Tossavainen.

Olivia Puranen kisojen tripla kultamitalisti

N23-sarjassa Iisalmen Visan Siiri Kaijansinkko vei suomenmestaruuden ennen Pargas If:n Anni Lindroosia ja Iisalmen Visan Vilma Ryyttyä. Mitalikolmikko saavutti kukin kaksi mitalia Espoon kisoista. Kaijansinkko kertasi, että lähti vähän riskillä kovaa alusta, mutta jaksoi hyvin loppuun asti ja myös suksi oli erinomainen.

20-vuotiaiden naisten mestaruuden vei Ski Team 105:n Nora Kytäjä, hopealle hiihti Espoon Hiihtoseuran Silva Kemppi ja pronssille Ella Noora Haapalehto Pohti SkiTeamista. Mitalikolmikko oli tuttu näky palkintopallilla. Kemppi ja Kytäjä pokkasivat mitalit kolmena päivänä, Haapalehto voitti lauantain sprintin. Kytäjä kertoi lähteneensä heti alusta kovaa ja vauhtia pystyi pitämään koko matkan, kiitos meni myös suksihuollolle.

N18-sarjassa voiton vei Nelli-Lotta Karppelin Limingan Niittomiehistä ennen hopealle hiihtänyttä Tampereen Pyrinnön Miina Mäki-Kortea ja pronssille hiihtänyttä Närpes Kraft Skidföreningin Ellinor Halosta. Karppelin kertasi maalissa, että hiihto ei ollut aivan yhtä kevyttä kuin perjantaina, mutta tasaisella vedolla tuli jälleen voitto.

N17-sarjan voittaja, Ski Jyväskylän Olivia Puranen oli Espoon nuorten SM-kisojen ainoa kolmeen voittoon yltänyt hiihtäjä. Puranen kertoi, että kolmas kisapäivä jo vähän painoi jaloissa ja ensimmäinen kierros tuntui nihkeältä, mutta vauti riitti kuitenkin ylivoimaiseen voittoon. Tampereen Pyrinnön kaksikko Hanni Koski ja Emilia Helmi saivat hopea- ja pronssimitalit. Koski hiihti hopealle myös perjantaina.

Espoon Hiihtoseuran järjestämät ensimmäiset SM-tason kisat päättyivät aurinkoisissa tunnelmissa Leppävaaran stadionilla.