Espoon Hiihtoseura valmiina ensimmäisiin arvokisoihinsa – talven toiset nuorten SM-hiihdot hiihdetään Leppävaaran ytimessä

Leppävaaran stadionilla on vielä hiljaista, mutta perjantaina alkaa kuhina, kun kisat käynnistyvät vapaan 10 km kisalla lähes 400 kilpailijan voimin.

Talven toiset nuorten SM-hiihdot järjestetään tulevana viikonloppuna 8.–10.3. eteläisessä Suomessa, Leppävaaran Urheilupuistossa Espoossa. Kilpailut kokoavat 17–23-vuotiaat tulevaisuuden talviurheiluhuiput mittelemään nuorten suomenmestaruuksista. Perjantaina hiihdetään vapaan 10 km väliaikalähdöt, lauantaina on vuorossa sähäkkä perinteisen sprintti ja sunnuntaina perinteisen 10 km väliaikalähtö. 

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Marjo Matikainen-Kallström toimii kisojen suojelijana. Kilpailut käydään Matikainen-Kallströmin harjoitusmaastoissa ja Marjon nousu on osa kilpailureittiä. Kilpailut alkavat perjantaina klo 10:00. Ensimmäiselle kisapäivälle on ilmoittautunut 380 hiihtäjää, lauantain sprinttiin 320 kilpailijaa ja päätöspäivän perinteisen kympille 360 hiihtäjää.

Kilpailut ovat ensimmäiset Espoon Hiihtoseuran isännöimät SM-tason kilpailut. Kokeneen kilpailunjohtajan Matti Heikkilän johdolla on saatu reilusti yli 100 hengen talkooporukka varmistamaan kisojen laadukas onnistuminen. 

Yhteistyö Espoon kaupungin kanssa on ollut tiivistä koko kisaprojektin ajan ja Espoon kaupungin Liikunta ja urheilu- yksikkö on hiihtokauden alusta alkaen panostanut lumivarmuuden takaamiseksi kisaladuilla. Vaikka lämpimät säät ovat lisänneet jännitystä olosuhteiden osalta, lunta on edelleen riittävästi Leppävaaran FIS-laduilla. Espoon kaupungin lisäksi monet tukijat ovat osaltaan mahdollistaneet Espoon Hiihtoseuran ensimmäisten arvokilpailujen järjestämisen. Järjestelytoimikunnan ja Espoon hiihtoseuran puheenjohtaja Patrik Ehrnrooth kiitteleekin kaupunkia ja yhteistyökumppaneita saumattomasta yhteistyöstä.

Haastattelimme myös maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasasta, ja hän antoi vinkit iskunpaikkoihin ja muisteli aikaansa Espoon Hiihtoseurassa. Tästä voit katsoa Teemun tervehdyksen (Instagram-video).

Leppävaaran stadion on mukavan tiivis kilpailukeskus, missä kilpailijat, katsojat, huolto ja muut tukipalvelut ovat lähellä toisiaan. Katsomosta on helppo seurata kisoja: sekä lähtö- että maalialue ovat stadionilla ja lähes koko sprinttilatu näkyy katsomoon. Distanssikilpailussa hiihdetään 3,3 km lenkkiä, joten kilpailijat käyvät stadionilla kolmasti. Espoon Hiihtoseuran kisakahvio ja makkaragrilli palvelevat kisavieraita ja talkooväkeä. Lisäksi alueella on ravintola, jossa voi nauttia buffet-lounasta. 

Kilpailuihin on vapaa pääsy. Oma auto kannattaa jättää kotiin, jos mahdollista. Alueella järjestetään samanaikaisesti muita urheilutapahtumia ja lisäksi alueella on useita liikuntatiloja, joten parkkipaikat täyttyvät helposti. Katsojia pyydetäänkin tulemaan julkisilla liikennevälineillä, joilla pääsee helposti Leppävaaraan. 

Kisajännityksestä voi nauttia myös etänä, Olsaliven tuottama kilpailujen livestriimi on katsottavissa ISTV:ssä ja Ruutu-palvelussa. Linkki lähetykseen, tarkempi aikataulu sekä tulokset löytyvät kilpailusivuilta. Tunnelmaan pääsee myös Instagramissa nsmhiihdotespoo24 ja Facebookissa Espoon Hiihtoseura.