Sekä Julin että Häger ovat olleet IF Minkenin toiminnassa mukana lapsuusvuosista lähtien ja kiittävät erityisesti seuransa halua mahdollistaa huippu-urheilijaksi vievää tietä.
Lauantain sprintissä Vuokatissa molemmat sijoittuivat kymppikärkeen. Erävaiheessa kompuroinut ja voimia kuluttanut Häger oli lopulta seitsemäs, Julin yhdeksäs.
Sunnuntain kovavauhtisesta viestistä tuli viides sija. Jennie Lindvall viihtyi kovassa menossa avausosuudella, Andrea Julin teki varmaa viestityötä väliosuudella ja ankkuri Julia Häger jatkoi hyviä esityksiään.
– Taisin mennä vähän halpaan alkupuoliskolla, kun rata oli nopea ja keli oli nopea. Olin yllätyksekseni vähän tukkoinen toisella kierroksella, hymyili Häger maalissa toivuttuaan hetken.
Julin piti hiihtoaan ja ennen kaikkea taistelumieltään parempana kuin sprinttikisassa. ”Alussa olin kyllä liiankin harkitsevainen” hän kuitenkin kritisoi viestihiihtoaan.
Uusikaarlepyyläinen IF Minken perustettiin alueen hiihto- ja suunnistusseuraksi vuonna 1975. Varsinkin viime vuosikymmenten aikana hiihtoviestit ovat olleet seuralle merkittävässä roolissa. Moninkertainen Suomen mestari Matias Strandvall ja Toni Ketelä kumppaneineen metsästivät himoitsemaansa viestikultaa vuosien ajan.
Vuoden 2017 helmikuuhun asti sitä SM-kultaa jouduttiin odottamaan. Silloin, Keuruulla Runebergin päivänä, olivat pariviestissä asialla Strandvall ja Juuso Haarala.
Lähes päivälleen kolme vuotta myöhemmin, viime talvena Vöyrillä, oli seuralla toisen toiveen täyttymisen hetki, naisten mitalin hetki. Julia Häger taisteli itsensä sprintin kakkoseksi. Mitali oli myös koko FSS:n ensimmäinen naisten sarjassa 25 vuoteen.
Erityisen hauskan Hägerin saavutuksesta taisi tehdä ympäristö missä se toteutui. Vöyrillä ovat käyneet lukionsa suuri osa IF Minkenin entisistä ja nykyisistä hiihtäjistä, myös Häger.
Ruotsin Uumajassa nyt yli kolme vuotta opiskellut, puheterapeutiksi valmistuva Häger on harjoitellut laadukkaassa hiihtäjäryhmässä Merenkurkun länsipuolella.
– Kun puhutaan siitä miten Ruotsissa hiihtoharjoittelua tehdään, pitää muistaa että hyvin moni asia on samanlainen siellä kuin kotona Suomessa, hän miettii.
Hänen omalla kohdallaan kuitenkin nopeusominaisuuksiin liittyvät ajattelutavat ja panostus intervalliharjoitteluun antoi jotenkin uudenlaista virtaa. Kuten antoi myös kannustava ilmapiiri Uumajan hiihtoyhteisössä.
Julia Häger viestin maalissa.
Suomen Cupissa on hiihdon laajuutta
Suomesta opiskelujen pariin SM-kisojen jälkeen palannutta Julia Hägeriä onniteltiin tietenkin kovasti Uumajassa. Toiset olivat iloisesti yllättyneitä, toiset vain iloisia. Ryhmä oli tainnut huomata, että heidän uusikaarlepyyläinen harjoittelukaverinsa oli hyvässä kehitysvaiheessa.
Kevät eteni ja koko opiskelu Uumajassakin siirtyi etämuotoon. Koronakeväänä ei hiihtoporukoillakaan ollut yhteisiä treenejä. Mutta ainakin Julia Häger harjoitteli hyvin. Hän valmentaa merkittävässä määrin itse itseään. Kesäksi hän tuli Suomeen.
Elokuussa oli taas aika ylittää Pohjanlahti. Hägerin työharjoittelu odotti. Myös urheilun osalta kuviot olivat taas mallillaan.
– Syksy meni hyvin. Oli yhteisiä leirejä, oli harjoituskilpailuja ja oli muutenkin kilpailunomaisia treenejä.
Nyt Julia Häger on taas ollut Suomessa jonkin aikaa.
Syy on selvä. Hän priorisoi, kuten ennenkin, kilpailemista Suomessa. Suomen Cup on tärkeä ja isot osanottajamäärät innostavat.
– On monta kisaa, on vaihtelevia matkoja, siinä on hiihdon laajuutta. Siitä on tullut tärkeä osa suomalaista maastohiihtoa.
(Viestikolmikkokuvassa vasemmalta Jennie Lindvall, Andrea Julin, Julia Häger)
Suomen Cup viettää 10-vuotisjuhlakauttaan ja tarjoaa tänäkin vuonna hiihtofaneille elämyksiä ja jännitettävää sekä näytönpaikkoja nuorille nouseville nimille. Juhlavuoden kunniaksi teemmekin kanaviimme talven aikana juttuja seuroista, seurakulttuurista ja nousevista nuorista.