
Hiihtoliitto on ollut viimeisen vuoden suurten muutosten edessä. Talouden tasapainottaminen sekä rakenteiden ja toimintatapojen kehittäminen on ollut kaiken keskiössä. Samalla Hiihtoliitossa on ollut käynnissä strategiaprosessi, jonka aikana on kuultu eri toimijoiden näkemyksiä siitä, missä Hiihtoliitto on, millaisena se koetaan ja mitkä asiat ovat tulevaisuudessa erityisen tärkeitä. Jo nyt voidaan todeta, että muutos, jota on tehty, tulee jatkumaan – se on täysin välttämätöntä. Seuraava askel Hiihtoliiton muutoksessa on huippu-urheilukokonaisuuden kehittäminen vastaamaan tulevaisuuden kansainvälisiä vaatimuksia. Tässä onnistumiseksi Hiihtoliitto on rakentanut huippu-urheilujohtajan tehtävän. Tavoitteena on varmistaa edellytykset kansainvälisesti kilpailukykyiselle huippu-urheilulle.
– Olemme viimeisen vuoden aikana onnistuneet tekemään eteenpäin vieviä ja vastuullisia päätöksiä. Haasteista huolimatta monessa asiassa on muutosprosessin aikana onnistuttu. Nyt meillä on mahdollisuus käynnistää muutoksen seuraava vaihe. Tulemme uudessa strategiassamme linjaamaan yhä selkeämmin, että olemme ennen kaikkea huippu-urheiluorganisaatio. Uuden huippu-urheilujohtajan rekrytointi on tähän mennessä yksi keskeisimmistä strategisista toimenpiteistämme, kertoo puheenjohtaja Sirpa Korkatti.
Huippu-urheilujohtajan tehtäviin kuuluu liiton kaikkien lajien valmennuksen operatiivinen johto sekä toimintakulttuurin ja organisaation kehittäminen uudistuvan strategian linjausten mukaisesti.
– Maajoukkuetoiminnassamme on paljon hyvää, mutta kyllä meidän on jatkossa pystyttävä tuottamaan toimintaa, jossa kaikki parhaat urheilijat haluavat olla kiinteämmin mukana. Parhaat urheilijat, valmentajat ja toimintaympäristöt on saatava toimimaan entistä paremmin keskenään. Tämän rakentamiseen, kulttuurin luomiseen sekä kehittämiseen tarvitsemme uudenlaista johtajuutta sekä henkilöä vastaamaan kokonaisuudesta. Emme hae tehtävään valmentajaa, vaan henkilöä, joka luo edellytyksiä valmentajien, toimijoiden ja toimintaympäristöjen kehittämiselle, toimimiselle sekä yhteistyön lisäämiselle, Korkatti tarkentaa.
Valmennuksen operatiivisen johdon sekä toimintakulttuurin ja organisaation kehittämisen lisäksi talouden ja resurssien koordinointi sekä eri toimijoiden yhteistyön parantaminen on keskeinen osa huippu-urheilujohtajan tehtävää. Huippu-urheilujohtaja rakentaa ja kehittää urheilijoiden, valmentajien ja huoltoryhmien toimintaedellytyksiä sekä valmennusjärjestelmää yhdessä keskeisten sidosryhmien, kuten seurojen, akatemioiden ja Vuokatti-Rukan olympiavalmennuskeskuksen kanssa.
– Valmentajat kaikissa lajeissamme ovat tehneet hyvää työtä, mutta tulevaisuudessa meillä täytyy olla systemaattisempi yhteinen toimintamalli, johtamisjärjestelmä sekä kulttuuri kaikissa lajeissamme. Huippu-urheilujohtajan roolissa on tärkeää, että pystymme koko ajan kehittämään ja jalkauttamaan valmennusjärjestelmäämme alaspäin. Tähän sisältyy iso vastuu siitä, miten viemme urheilijoitamme huipulle. Keskeistä tehtävässä on myös valmentajien osaamisen jatkuva kehittäminen ja haastaminen, Korkatti päättää.
Uuden huippu-urheilujohtajan tehtävän myötä Hiihtoliitossa ei enää jatkossa ole erillisiä lajipäälliköitä. Samalla arvioidaan koko huippu-urheilukokonaisuuden organisoimista huolehtien kuitenkin, että Milano-Cortinan talviolympialaisten valmistelu etenee suunnitellusti.
Suomen Hiihtoliiton uudistettu strategia julkaistaan huhti-toukokuun aikana. Hiihtoliiton liittokokous järjestetään 29.3. Kokouksessa valitaan Hiihtoliiton uusi liittovaltuusto sekä sen puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa. Uusi liittovaltuusto käsittelee Hiihtoliiton strategiauudistusta ensimmäisessä kokouksessaan huhtikuussa.