
Special Olympics -talvimaailmankisat järjestettiin Italian Torinossa 8.–15. maaliskuuta 2025. Suomesta kilpailuihin osallistui muun muassa kymmenhenkinen maastohiihtojoukkue, joka pääsi taistelemaan mitaleista Pragelaton laduilla. Maastohiihdon lisäksi Suomen joukkueessa oli edustusta myös Unified-salibandyssä, taitoluistelussa, lumikenkäilyssä, alppihiihdossa ja lumilautailussa.
Special Olympics on kansainvälinen urheilujärjestö, joka edistää kehitysvammaisten lasten ja aikuisten ympärivuotista liikuntaa ja urheilua sekä järjestää heille kilpailuja. Torinon Special Olympics -talvimaailmankisojen 2025 edustusjoukkue Sisujengiin valittiin 34 urheilijaa 6 eri lajista.
Sisujengin maastohiihtäjät nappasivat 10 hengen joukkueella Pragelaton laduilla yhteensä 11 mitalia. Tamperelainen Ville Mäntynen otti 5 kilometrillä kultaa ja 10 kilometrillä pronssia, tamperelainen Anni Aalto 10 kilometrillä hopeaa ja 5 kilometrillä pronssia, imatralainen Teemu Toiviainen 5 kilometrillä pronssia, hyvinkääläinen Jaakko Mikkonen hopeaa 2,5 kilometrillä ja kilometrillä, kangasalainen Veli-Matti Putila hopeaa 500 metrillä ja pronssia kilometrillä ja espoolainen Vilma Koskinen pronssia 500 metrillä ja kilometrillä. Sisujengin keräämien Suomen mitaleiden ohella Veli-Matti Putila sai myös yhden henkilökohtaisen mitalin lisää osallistuessaan hiihdon 4 x 1 kilometrin viestiin osana kansainvälistä joukkuetta, joka ylsi kisassaan pronssisijalle.
Kisoissa oli mukana sekä konkareita että ensikertalaisia.
– Yhteishenki oli joukkueella hyvä, konkariurheilijat auttoivat ja neuvoivat ensimmäistä kertaa mukana olevia. Kisoissa nähtiin suuria tunteita, niin onnistumisia kuin pettymyksiäkin, mutta kaikesta selvittiin urheilijoiden avoimuuden ja keskustelujen kautta, hiihtovalmentajat Ville Sampolahti, Jenni Hämäläinen, Reetta Juntunen ja Eeva Nyberg kehuivat.
Hiihtoliiton koulutusasiantuntija Tilda Rajamäki oli myös mukana tutustumassa Torinon kisoihin AHOS-apurahan tuella.
– Pääsimme muutaman lajiliiton kanssa tutustumaan Torinon Special Olympics -kisoihin, lajeihin sekä toimintaan Paralympiakomitean ja AHOS-säätiön apurahalla. Muutaman päivän opintomatka oli hieno kokemus – oli mahtava nähdä urheilijoiden ilo, into ja osaaminen laduilla. Special Olympics -toiminta on iso kokonaisuus – kisojen lisäksi järjestö järjestää urheilijoilleen sekä urheilijoiden perheille erilaisia ohjelmia, jotka tukevat muun muassa urheilijoiden terveyttä, osaamisen kehittymistä sekä osallisuutta, kertoo Rajamäki.
Sisujengin talvimaailmankisat 2025 paketoitiin sunnuntaina 16.3. Helsinki–Vantaan lentokentällä, minne väsynyt mutta onnellinen joukkue palasi pitkän kisaviikon ja matkustuspäivän päätteeksi.
Artikkelin pohjatiedot:
Heidi Lehikoinen, Paralympiakomitea