Maastohiihdon olympiavoittaja Siiri Rantanen on kuollut. 98 vuoden iässä menehtynyt Rantanen oli vanhin elossa ollut suomalainen olympiaurheilija.
Tohmajärvellä vuonna 1924 syntynyt Siiri Rantanen (os. Lintunen) asettui sotien jälkeen Lahteen ja edusti huippuvuosiensa ajan Lahden Hiihtoseuraa. Arvokisauransa Rantanen pääsi aloittamaan vasta 27-vuotiaana naisten hiihdon ensimmäisessä olympiakilpailussa Oslossa 1952. Rantanen oli Suomen johtava naishiihtäjä seuraavien 10 vuoden ajan.
Rantanen sai kilpavuosinaan Äitee-lempinimen. Sotkamon Vuokatissa 1950-luvun yhteisleirillä saatu lempinimi kuvasikin topakkaa hiihtäjää hyvin. Suomen hiihtomaailman vaikuttajat ovat runsaslukuisina ottaneet osaa suruun ja jakaneet lämpimiä muistojaan vuosikymmenten varrelta karismaattisesta ja pidetystä hiihtovaikuttajasta.
Vuoden naisurheilijaksi ”Äitee” Rantanen valittiin neljä kertaa. Vuonna 2009 hän sai Suomen urheilun korkeimman tunnustuksen, Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin ja vuonna 2015 hänelle myönnettiin ensimmäisenä urheilijana täysi urheilijaeläke.
Siiri Rantanen oli pioneeri – ei ainoastaan naisten hiihdon, vaan laajasti naisurheilun saralla, ja hänen vaikutuksensa oli suuri myös kansainvälisesti. Suomen hiihtourheilun esikuva, iloinen ja positiivista ilmapiiriä ympärilleen luonut Siiri Rantanen sai vuonna 2016 Suomen Hiihtoliiton myöntämän korkeimman huomionosoituksen, Hannu Koskivuori -mitalin numero 32. Hannu Koskivuori -mitali on Suomen Hiihtoliiton vuosittain henkilölle, yhteisölle tai järjestölle jakama tunnustus, jonka myöntämiskriteerinä on pitkäaikainen työ suomalaisen hiihtourheilun hyväksi. Mitalin toisella puolella on teksti, joka kiteyttää Rantasen tekemän pioneerityön hiihtolajien puolesta: ”Latua avaten”.
Suomen Hiihtoliitto kunnioittaa suuren suomalaisen urheilijan muistoa ja ottaa osaa läheisten suruun.