Parahiihdon maajoukkueurheilija Inkki Inolan kuluneen kesän ja syksyn harjoituskausi sujui pääosin suunnitelman mukaisesti. Kesäkauden leiritys pyöri itse organisoidusti kotimaassa ja erityisesti Inolan kotipaikkakunnalla Laukaassa, josta löytyy kesällä erinomaiset ja turvalliset pyörätiet rullahiihtoon sekä vaativaankin treeniin soveltuvat polkujuoksureitistöt korkeuseroineen. Harjoittelun määrää Inola pystyi nostamaan ylöspäin kohti 850 tunnin vuositavoitetta.
– Leville pääsin kesällä leireilemään, mistä kiitos Villa Niestalle, joka mahdollistaa majoituksen myös ensilumen suksitestileirille marraskuulle aivan ensilumenladun kupeesta. Liitolle myös kiitos tähän loppusyksyyn järjestetyistä leiri mahdollisuuksista Vuokatissa, jossa pääsemme hakemaan hyvää lumituntumaa, Inola kiittää.
Aivan ilman kommelluksia ei Inola harjoituskaudesta kuitenkaan selvinnyt. Ensin Inola mursi kylkiluunsa autoremontin yhteydessä, mutta urheilija ei antanut loukkaantumisen estää harjoittelua. Hieman isompaa osumaa Inola otti pyöränsä kanssa, kun hän kaatui pyörällään 40 kilometrin tuntivauhdista.
– Onneksi vauriot olivat ihme kyllä kosmeettisia, ja nyt varsinkin voi lauleskella että ”tässä naamassa arpikin kaunistus olisi”, Inola muistelee tapahtunutta huvittuneena.
Harjoituskauden painopistealueilla saatiin testien valossa kehitystä aikaan. Inola nimesi ennen treenikauden alkua painopisteikseen nopeuden kehittämisen, perinteisen hiihdon ja tekniikan hiomisen.
– Nopeutta työstettiin radalla, ja vaikkei vieläkään ole aivan mikään Usain Bolt, niin kyllä sitä vähemmän aikaa viettää tässä syksyllä jokaisella 200 metrin vedolla verrattuna kevääseen, Inola toteaa.
Tasatyöntöä ja sen tekniikkaa Inola on hionut tuhansien rullahiihtokilometrien verran, ja selvää parannusta taloudellisuudessa on urheilijan mukaan havaittavissa.
”Perimmäinen tavoite on kuitenkin jonain päivänä olla maailman paras”
Tuleva kausi on arvokisojen värittämä. Inola osallistuu ensin tammikuussa korkeakoulussa opiskeleville urheilijoille tarkoitettuihin talviuniversiadeihin, jotka järjestetään 13.-23.1. Italian Torinossa. Sen jälkeen kilpaillaan parahiihdon MM-kilpailujen merkeissä sekä Toblachissa että Trondheimissa. Trondheimissa käydään MM-kilpailujen sprintti, joka integroidaan ensimmäistä kertaa historiassa osaksi FISin MM-hiihtoja.
Inolan mietteet tulevasta kaudesta ovat odottavaiset ja luottavaiset.
– Kunto on hyvä ja kesän aikana on saatu strippejä eteenpäin, joten jos se kova työ saadaan siirrettyä ladulle, niin maailman kärki on taatusti jälleen askeleen lähempänä, ja MM-kilpailuissa on mahdollisuus tosissaan haastaa voitosta asti.
Inola nostaa tulevan kauden ensisijaiseksi tavoitteekseen arvokisamenestyksen ja mitalit. Laajassa kuvassa ja kohti Milano-Cortinan olympialaisia mentäessä hän kuitenkin muistuttaa, että on tärkeää katsoa myös kokonaiskuvaa ja erityisesti sitä, mikä ero on absoluuttiseen huippuun – ja onko se kaventunut viime vuodesta.
– Perimmäinen tavoite on kuitenkin jonain päivänä olla maailman paras, Inola kiteyttää.
– Yleisölle ja kaikille matkassa mukana eläville jo ennen kauden alkua iso kiitos kannustuksesta ja tuesta, mitä matkan varrella teiltä saa. Jos paramaastohiihto kiinnostaa, niin Instagram- ja Facebook-tilieni kautta pääsee parhaiten seuraamaan kauden edistystä, Inola kiittää ja vinkkaa.
Parahiihdon maailmancup-kausi käynnistyy Vuokatista 17.-20. joulukuuta.
Parahiihdon maajoukkue 2024-2025
Inkki Inola, Arttu Kaario (opashiihtäjä)