Koski ja Alarotu 16-vuotiaiden XCX-mestarit Hopeasommassa

N16-sarjan mitalikolmikko

Hopeasomman loppukilpailut Taivalkoskella käynnistyivät perjantaina vauhdikkaan XCX:n parissa. Nuoret tulevaisuuden huiput suorittavat 900m sprinttirataa, jossa hiihtäjiä haastoivat suksitekniikassa niin aaltolatu, pujotteluosuudet kuin erilaiset sprinttikaarrokset.

Parasta vauhtia tyttöjen 14-sarjassa piti Ounasvaaran Hiihtoseuran Lumia Nurmela, joka tiukassa loppukirissä jätti taakseen Savonlinnan Hiihtoseuran Siiri Lindholmin ja Seinäjoen Hiihtoseuran Minttu Meriläisen. Poikien 14-sarjassa kaksoisvoitto meni Kiuruveden Urheilijoille, Niilo Kouvalaisen napatessa voiton ja seurakaveri Iiro Säisän sijoittuessa toiseksi. Kolmantena maaliviivan ylitti Espoon Hiihtoseuran Joona Soininen.

Tyttöjen 16-sarjassa voittoon ylsi Kangasalan Kisan Hanni Koski, ennen satakuntalaiskaksikkoa Emilia Helmeä Noormarkun Nopsasta ja Anna Steenroosia Kankaanpään Urheiljoista.

– Vielä pari vuotta sitten ei olisi vielä uskonut että sprintissä vois pärjätä näin hyvin, mutta kehitystä on tullut ja on sitä treenattukin, kertoi Koski kisastaan.

Poikien 16-sarjassa koko päivän nopeinta vauhtia piti Teiskon Urheilijoiden Johannes Alarotu, joka oli nopein niin karsinnassa kuin omissa aikaisemmissa erävaiheissaankin. Voittoa ei estänyt edes finaalin pieni kompurointi.

– Ihan pieni kompurointi tuohon loppumäkeen kun vaihdoin kuokalle, mutta kokonaisuudessaan meni kyllä ihan hyvin, kertoo Alarotu finaalisuorituksestaan.

Toiseksi poikien 16-sarjassa sijoittui Justus Vihinen Espoon Hiihtoseurasta ja kolmanneksi Kalle Tossavainen Äänekosken Huimasta.

XCX uutena hiihtotapana haastaa hiihtäjiä niin kovassa hiihtonopeudessa kuin myös suksitaituruutta vaativilla osuuksilla. Taivalkosken rataa pidettiin vaativana, mutta se sai urheilijoilta myös kiitosta.

– Rata kokonaisuudessaan oli hyvä. Siinä oli skicrossia, mutta siinä oli myös mukana normaalia kovaa hiihtoa, kuvaa Alarotu päivän kisarataa.

Huomenna lauantaina Hopeasomman loppukilpailut Taivalkoskella jatkuvat normaalimatkoilla.

Urheilijoiden kommentteja Hiihtoliiton SoundCloudissa ja tunnelmia kisapaikalta Hopeasomman somekanavilla.