Hiihtoliitto on ollut viime keväästä lähtien suurten muutosten edessä. Keväällä uuden johtokunnan aloittaessa tilanne oli äärimmäisen kriittinen sekä talouden että toiminnan osalta. Tulevaisuuden kannalta oleellista oli rakentaa kaunistelematon tilannekuva, jonka avulla kriittisiin ongelmiin on päästy kiinni. Haasteiden keskiössä on ollut etenkin Hiihtoliiton taloustilanne, mutta yhtä tärkeää on ollut tunnistaa rakenteet ja toimintatavat, jotka tilanteeseen olivat johtaneet. Paljon on saatu aikaan, mutta paljon on vielä tehtävää. Kokonaisuutena taloustilanne on edelleen hankala ja tervehdyttäminen vaatii useita vuosia pitkäjänteistä työtä. Muutoksen tekeminen on kestävyyslaji.
– Olemme onnistuneet tekemään eteenpäin vieviä ja vastuullisia päätöksiä. Kaikki päätökset eivät ole olleet helppoja, mutta välttämättömiä. Haasteista huolimatta monessa asiassa on muutosprosessin aikana onnistuttu. Suurimpia onnistumisia ovat olleet MM-kisojen uusi järjestelysopimus, joka ansiosta kisat tullaan järjestämään Lahdessa 2029. Lisäksi olemme selkeyttäneet organisaatiorakennetta kaupallisen yhtiön lakkauttamisen kautta sekä tehneet uuden, lajiemme kannalta erittäin merkittävän mediasopimuksen. Samaan aikaan on todettava, että nyt ei ole varaa nostaa selkää pystyyn. Meidän on oltava nöyriä sekä etsittävä uusia ratkaisuja, jotka vievät pitkällä tähtäimellä meitä oikeaan suuntaan, puheenjohtaja Sirpa Korkatti summaa.
Huippu-urheilun näkökulmasta meneillään oleva kilpailukausi on sisältänyt haasteista huolimatta paljon onnistumisia. Maailmancupissa on saavutettu useita palkintopallisijoja, jonka lisäksi moni urheilija on onnistunut nostamaan tasoaan.
– Lähtökohdat harjoitus- ja kilpailukauteen ovat olleet äärimmäisen haastavat. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että olemme onnistuneet yhdessä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa rakentamaan kilpailukykyiset toimintaedellytykset urheilijoillemme menestymisen mahdollistamiseksi. Lisäksi erityisesti lajikoordinaattorimme ja valmentajamme ovat tehneet erinomaista työtä uusien toimintamallien ja ratkaisujen löytämiseksi. Talouden tervehdyttämisen näkökulmasta kilpailu- ja toimintakausi tulee kuitenkin jatkossakin olemaan haastava. Meidän on kyettävä priorisoimaan ja tekemään taloudellisesti kestäviä päätöksiä myös jatkossa, Korkatti kertoo.
Tulevaisuuden huippu-urheilumenestyksen kannalta on tärkeää löytää yhdessä Olympiakomitean ja yhteistyökumppaneiden kanssa uusia toimintamalleja urheilijoiden tukemiseen sekä tukiverkoston vahvistamiseen.
– Huippu-urheilun osalta on keskeistä, että kykenemme luomaan jatkossa mallin, jossa esimerkiksi isoilla yksilölajeilla on selkeä palveluprosessi Olympiakomiteasta. Uudella mallilla on kyettävä tukemaan etenkin absoluuttisella huipulla kilpailevia urheilijoita pitkäjänteisesti. Sen lisäksi on rakennettava erillinen tukimalli, jolla varmistetaan tuki huipulle tähtääville nuorille urheilijoille, Korkatti täydentää.
Kohti uutta strategiaa ja tulevaisuuden Hiihtoliittoa
Yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä saadun palautteen mukaan Hiihtoliitto on menossa oikeaan suuntaan. Kuluvan toimintakauden aikana talouden tasapainottaminen on ollut kaiken keskiössä. Samaan aikaan on käynnistetty strategiatyö, jonka tavoitteena on määritellä, mitä Hiihtoliitto on tulevaisuudessa.
– Uuden strategian rakentaminen on käynnissä. Prosessin aikana olemme saaneet kuulla hyvin laajasti eri toimijoiden näkemyksiä siitä, missä Hiihtoliitto on, millaisena se koetaan ja mitkä asiat ovat tulevaisuudessa erityisen tärkeitä. Jo nyt voidaan todeta, että muutos, jota olemme tehneet, tulee jatkumaan – se on täysin välttämätöntä. Meidän on arvioitava kriittisesti rakenteitamme, toimintatapojamme sekä kaikkea tekemistämme. Muutostarve on selvä ja siihen meidän tulee kyetä vastaamaan. Meidän on etsittävä myös täysin uusia näkökulmia ja avauksia, Korkatti sanoo.
Lumilajit ovat edelleen valtavan merkityksellisessä asemassa suomalaisille, niin harrastuksena kuin huippu-urheiluna. Tulevaisuudessa seurojen hyvinvointi, toimintaedellytykset sekä lumilajien olosuhteet nousevat entistä suurempaan rooliin.
– Suurin osa lajiemme arjen työstä tehdään seuroissa ympäri Suomen. Seurojen hyvinvointi on aivan keskeistä lajiemme tulevaisuuden näkökulmasta. Seuroissa toimii valtava määrä vapaaehtoisia, jotka mahdollistavat laadukkaan seuratoiminnan toteuttamisen. Liittona meidän on löydettävä uusia keinoja ja tapoja seuratoiminnan kehittämiseksi, niin koulutustoiminnan kuin olosuhteiden osalta.
– On myös ilahduttavaa huomata, miten suosittua esimerkiksi hiihto on edelleen vapaa-ajan harrastuksena, vaikka se ei aina näy lisenssimäärissämme. Myös Antti Tuiskun kaltaisen supertähden luoma ilmiö lajiemme ympärille on innostavaa ja tuonut uusia seuraajia sekä arvokasta näkyvyyttä. Samalla se kertoo siitä, että meidän on pysyttävä uteliaina ja yritettävä löytää erilaisia tapoja houkutella uusia harrastajia lajiemme pariin, Korkatti päättää.