Pohjois-Pohjanmaan hiihdon seura-aktiivi Lauri Palosaari on kokenut seurakehittämisen asiantuntija – ”seuratyö koukuttaa”

ProSki Oulun Lauri Palosaari on kokenut seurakehittämisen ja kilpailutoiminnan asiantuntija

Artikkeli on osa tammikuussa 2025 käynnistynyttä Kuukauden vapaaehtoinen -sisältösarjaa. Sarjassa tutustutaan kerran kuussa yhteen tai useampaan seuratoiminnan vapaaehtoiseen.

Lauri Palosaari on tuttu nimi ja kasvo erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Vuosikymmenten aikana hän on toiminut monipuolisesti hiihdon ja seuratoiminnan eri tehtävissä: kilpailujen järjestäjänä, suksihuoltajana, maastohiihdon teknisenä asiantuntijana eli TD:nä, seuratoimijana sekä erilaisissa luottamustehtävissä. Palosaari tunnetaan erityisesti asiantuntemuksestaan kilpailutoiminnan ja seurakehittämisen saralla. Hän on toiminut Pohjois-Pohjanmaan hiihdon johtokunnassa sekä sen puheenjohtajana, ja nykyisin hän on mukana ProSki Oulun johtokunnassa – seurassa, jonka toiminnassa hän on ollut alusta asti mukana.

Palosaaren mukaan hänen tiensä seuratoimintaan kulki varsin perinteiseen tapaan – lasten harrastusten kautta. Harrastamisen myötä seuratoimintaan osallistuminen oli luonnollinen jatkumo.

– Lapset kilpailivat aikoinaan useammassa lajissa. Sehän tarkoitti sitä, että olin yhtä aikaa aika monen seuran toiminnassa mukana. Kaksi lapsistani harrasti ja kilpaili niin jalkapallossa, yleisurheilussa kuin hiihdossakin. Lopulta hiihto valikoitui niin sanotusti molempien ykköslajiksi, ja sitä kautta päädyin aikoinaan mukaan Oulun Hiihtoseuran toimintaan, Palosaari muistelee.

Oulun Hiihtoseurasta Hiihtoliiton seuraluokittelun kärkiseuraksi

Palosaari vaikutti merkittävästi Oulun Hiihtoseuran (OHS) kehitykseen 1990-luvun puolivälistä aina 2020-luvun taitteeseen. Hän toimi muun muassa seuran johtokunnassa ja hiihtojaoston puheenjohtajana sekä aktiivisena suksihuoltajana. Pitkäjänteinen työ kantoi hedelmää, ja OHS nousi maastohiihdossa Hiihtoliiton seuraluokittelun kärkeen.

Palosaaren ja jaoston muiden toimijoiden määrätietoisen työn myötä Oulun Hiihtoseuran toiminta kehittyi vuosien varrella suuresti. Muutamassa vuodessa seura nousi Hiihtoliiton seuraluokittelun kärkiporukkaan.

– Kun aloitin seuran toiminnassa, seura ei yltänyt kahdenkymmenen parhaan joukkoon seuraluokittelussa. Kaudella 2006–2007 nousimme ensimmäisen kerran seuraluokittelussa neljänneksi, Palosaari avaa.

– OHS oli neljän parhaan joukossa kaikkiaan toistakymmentä vuotta. Monta vuotta olimme myös Hiihtoliiton seuraluokittelun paras seura, Palosaari jatkaa.

Uudenlaista seuratoimintaa ProSki Oulussa

Kun Oulun Hiihtoseuran hiihtojaoston aikuisten kilpaurheilutoiminta ”käytännössä ajettiin alas” vuonna 2019 , pieni joukko aktiivisia seura- ja urheiluihmisiä päätti perustaa Pohjois-Suomeen uuden kilpahiihtoon perustuvan seuran.  Näin syntyi ProSki Oulu vuonna 2021. Palosaari oli yksi seuran perustajajäsenistä ja on yhä mukana toiminnassa seuran johtokunnassa ja seuran sihteerinä. Lisäksi Palosaari on edelleen aktiivisesti mukana kilpailujen järjestämisessä.

– Jani Oravamäki oli seuran perustamisen moottori, ja minä lähdin tähän projektiin mukaan. Omat lapseni olivat jo aiemmin lopettaneet kilpauransa, mutta kyllä minä silti höyrysin mukana seuratoiminnassa, Palosaari kertoo.

ProSki Oululla on menestyvä miesten yleisen sarjan kilpatiimi ja kasvavaa junioritoimintaa. Seuran tavoitteena on mahdollistaa laadukkaat harjoitusolosuhteet ja vahva urheilijapolku niin nuorille kuin aikuisille tiimiläisille.

”Seuratoiminta koukuttaa”

Palosaaren kipinä seuratoimintaan syttyi alun perin, kun hän halusi luoda harrastusmahdollisuuksia omille lapsilleen. Samalla hän halusi mahdollistaa harrastamisen myös seurojen muille harrastajille. Ajan myötä yhteisöllisyyden merkitys on korostunut.

– Urheiluseuratoiminta on oma yhteisönsä. Siihen yhteisöön kasvaa ja muodostuu kaveripiirejä. Seuratoiminnan kautta muodostuneita ystävyyksiä ylläpidetään myös muualla kuin ainoastaan seuratyön yhteydessä, mikä on hienoa, Palosaari toteaa.

Seuratoiminta on antanut Palosaaren elämään ennen kaikkea yhteisöllisyyttä ja ystävyyssuhteita. Lisäksi urheilijoiden onnistumiset erityisesti lasten ja nuorten kohdalla ovat tuoneet iloa sekä merkityksellisyyttä omalle työlle.

– Mielihyvää tuo ajatus siitä, että on ollut mukana mahdollistamassa urheilijoille näitä onnistumisten hetkiä, Palosaari iloitsee.

Kun kysytään, mikä on pitänyt Palosaaren mukana seuratyössä vuosikymmeniä, vastaus tulee nopeasti: seuratoiminta koukuttaa.

– Jos ajattelee esimerkiksi suksihuoltajan hommaa, niin enpä oikein keksi muuta lajia kuin hiihdon, jossa pystyy samalla tavalla nauttimaan urheilijan onnistumisesta silloin, kun kaikki menee nappiin, Palosaari kiteyttää.

Oulun alueen kilpailullisen hiihtotoiminnan elpyminen tuo tyytyväisyyttä

Omalla seuratoiminnan matkallaan Palosaari on erityisen tyytyväinen siitä, että OHS nostettiin Hiihtoliiton seuraluokittelun ykkösseuraksi laadukkaan ja aktiivisen toiminnan ansiosta. Lisäksi Palosaari on iloinen saamastaan Hiihtoliiton kultaisesta ansiomerkistä, joka myönnettiin hänelle vuonna 2012. Ansiomerkin saamisella on ollut Palosaarelle merkitystä erityisesti osoituksena ansiokkaasta seuratyöstä.

Tyytyväisyyttä omaan panokseensa seuratoimintaan Palosaarelle tuo myös Oulun alueen kilpailullisen hiihtotoiminnan elpyminen ProSki Oulun myötä.

– On ollut alueellisestikin hienoa, että olemme saaneet ProSki Oulun nostettua sille tasolle, millä se on tällä hetkellä miesten puolella. Se ei ole ollut helppoa, ja se on vaatinut määrätietoista työtä. Mukavaa olla sellaisessa tiimissä mukana, Palosaari kertoo.

Ilman aktiivisia toimijoita ei kuitenkaan mikään kilpailu tai seura toimi. Palosaari nostaakin esiin, että nuorempia talkoolaisia ja aktiiveja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän.

– Valitettavasti hiihtokilpailujen järjestäjäporukan keski-ikä tuppaa nousemaan liian ylös. Tähän mennessä on aina löytynyt talkoolaisia nuorempien harrastajien vanhemmista, mutta kyllä se valitettava tosiasia on, että nuorempia on haastavampi saada mukaan talkootoimintaan. Meillä on kyllä ollut ihan hyvä tilanne esimerkiksi kilpailujen talkooporukan suhteen. Ja jos jossain olen hyvä, niin verkostojen luomisessa. Osaan kyllä löytää aina talkoolaiset mukaan, Palosaari myöntää.

– Tiimitekeminen ja ryhmäytyminen ovat talkootyössä tärkeää, ja tätä ajatusta olisi hyvä kasvattaa esimerkiksi harrastavien lasten vanhempien keskuudessa, Palosaari jatkaa.

Talkoolaisten rekrytoimiseen Palosaari antaa yksinkertaisen vinkin.

– Talkoolaisten hankinnassa on monesta asiasta kyse, mutta jos johonkin yksittäiseen tapahtumaan on talkoolaisia hommaamassa, niin älä lähetä sähköpostia tai tekstiviestiä – vaan soita. Henkilökohtainen kontakti on kaikkein tärkein.

Palosaari kannustaa seuratoiminnasta kiinnostuneita lähtemään matalalla kynnyksellä toimintaan mukaan. Hän korostaa, että seuratyö antaa aina enemmän kuin ottaa.

– Lähtökohta pitäisi olla se, että ei siinä menetä mutta siinä saa. Seuratoiminta antaa paljon. Tietysti seuratoimintaan käytettävästä ajasta kilpailee moni muukin asia. Erityisesti lapsiperheissä ajan löytyminen ei aina ole helppoa., mutta aikaa varmasti löytyy, jos siihen on halua panostaa.

ProSki Oulun nettisivut

Kenet tai ketkä haluaisitte teidän seurastanne mukaan sisältösarjaan? Voitte lähettää ehdotuksenne lyhyin perusteluin Hiihtoliiton viestintäkoordinaattori Vilma Mäelle osoitteeseen vilma.maki(at)hiihtoliitto.fi.

Asko Uurasjärvi 1962–2025

24.4.2025

Suomalainen hiihtovaikuttaja Asko Uurasjärvi on kuollut. Jämin Jännettä pitkään johtanut Uurasjärvi oli kuollessaan 63-vuotias.

Uurasjärvi teki mittavan työn hiihtourheilun parissa. Nuorena kilpaa hiihtänyt Uurasjärvi siirtyi parikymppisenä hiihdon valmennus- ja järjestötehtäviin. Hän teki arvokasta vapaaehtoistyötä Jämin Jänteen aktiivina, kilpailunjärjestäjänä sekä urheilijoiden taustavaikuttajana. Uurasjärvi toimi seuran puheenjohtajana yli kaksi vuosikymmentä.

Lisäksi Uurasjärvi toimi Hiihtoliiton liittovaltuustossa usean vuoden ajan, joista vuodet 2011-2014 sen puheenjohtajana. Hän toimi Suomen Maastohiihto ry:n hallituksen jäsenenä kaudella 2009-2010 sekä Hiihtoliiton Satakunnan piirin puheenjohtajana.

Työuransa Uurasjärvi teki Puolustusvoimien tykistöprikaatissa, josta hän eläköityi vuonna 2013.

Uurasjärvi menehtyi torstaina 17.4. nopeasti edenneeseen sairauteen. Suomen Hiihtoliitto kunnioittaa suuren suomalaisen hiihtovaikuttajan muistoa ja ottaa osaa läheisten suruun.

Maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn A-maajoukkueet nimetty kaudelle 2025–2026 – päätähtäimenä Milano-Cortinan olympialaiset


Maastohiihdon A-maajoukkue, B- ja U23-maajoukkue sekä mäkihypyn ja yhdistetyn A-maajoukkueet kaudelle 2025–2026 on nimetty. Maastohiihdon A-maajoukkueeseen on valittu yhteensä 18 sekä B- ja U23-maajoukkueeseen 13 urheilijaa. Tavoitteena on varmistaa laadukas valmistautumisprosessi maailmancup-kauteen ja Milano-Cortinan olympialaisiin, tukea siirtymää nuorten tasolta A-maajoukkueeseen sekä rakentaa uudenlaista toimintakulttuuria.

Maastohiihdossa kaikki A-maajoukkueeseen nimetyt urheilijat osallistuvat täysipainoisesti harjoituskauden leiritykseen. Iivo ja Kerttu Niskanen eivät ole mukana harjoituskauden maajoukkuetoiminnassa. Niskaset valmistautuvat kauteen yksilöllisten harjoitussuunnitelmiensa mukaisesti. Päävalmentaja Teemu Pasanen sekä naisten vastuuvalmentaja Reijo Jylhä tukevat harjoituskauden suunnittelua ja seurantaa tiiviissä yhteistyössä Niskasten henkilökohtaisten valmentajien kanssa. Niskaset liittyvät maajoukkueen toimintaan marraskuussa.

–  Tulevan kauden selkeä päätavoite on Milano-Cortinan olympialaiset. Harjoituskausi tähtää siihen, että pystymme tekemään siellä mahdollisimman hyvää tulosta. Leirityssuunnitelma on hyvällä mallilla, ja myös päivittäisvalmennus on isona osana harjoittelua kotimaan toimintaympäristöissä. Naisten puolella aletaan Reijo Jylhän johdolla rakentamaan uutta toimintakulttuuria sekä lisäämään yhdessä harjoittelua. Uudenlaista toimintakulttuuria pyritään siirtämään myös nuorten tasolle ja B-maajoukkueeseen, kertoo päävalmentaja Teemu Pasanen.

Olympiakomitean erityisasiantuntija Pia Pekonen liittyy osittaisella työpanoksella naisten maajoukkueen valmennustiimiin vastuuvalmentaja Reijo Jylhän tueksi. Osana Pekosen roolia rakennetaan uudenlaista yhteistyötä nuorten ryhmien ja A-maajoukkueen välillä. Kokonaisuus toteutetaan Hiihtoliiton ja Olympiakomitean asiantuntijatoiminnan pilottiyhteistyönä. Toimintamalli on osa Hiihtoliiton uudistuvaa strategiaa, jossa pyritään löytämään uusia ratkaisuja, joilla parhaat urheilijat, valmentajat ja toimintaympäristöt saadaan entistä tiiviimpään yhteistyöhön keskenään.

Yhdistetyn A-maajoukkueeseen on nimetty 7 ja mäkihypyn 6 urheilijaa. Mäkihypyssä kauden päätavoitteena ovat lentomäen MM-kisat Oberstdorfissa sekä Milano-Cortinan olympialaiset. Lisäksi tavoitteena on olla hyvässä kunnossa etenkin kotimaan maailmancupeissa Rukalla ja Lahdessa.

– A-maajoukkueeseen on nimetty neljä urheilijaa, minkä lisäksi Vilho Palosaari ja Tomas Kuisma tulevat haastamaan A-maajoukkueurheilijoita paikoista tuleviin kilpailuihin. Olympialaisiin on vain kolme paikkaa tarjolla, joten kilpailu joukkueen sisällä tulee olemaan kovaa. Kesällä tulemme kilpailemaan paljon ja harjoittelemaan kotimaan lisäksi myös Keski-Euroopassa. Lähtötilanne harjoituskaudelle on selkeästi viime vuotta parempi. Nyt pääsemme valmistautumaan kauteen terveenä ja harjoittelemaan alusta alkaen yhdessä, kertoo mäkihypyn miesten päävalmentaja Igor Medved.

Yhdistetyssä harjoitus- ja olympiakauteen lähdetään selkein tavoittein.

– Harjoituskauden tavoitteena on tehdä hyvää arkiharjoittelua lajin kotimaisissa toimintaympäristöissä maajoukkuejohtoisesti. Lisäksi pyritään laadukkaaseen maajoukkueleiritykseen kansainvälisissä huippuolosuhteissa koko joukkueen voimin. Olympialaisiin valmistauduttaessa myös välinehuolto ja -kehitys ovat tärkeitä palasia jo harjoituskaudella. Tunnelmat vuodentakaiseen tilanteeseen nähden ovat positiiviset ja odottavaiset. Mukava päästä tekemään huippujoukkueen ja staffin kanssa töitä kohti tulevaa kautta ja olympialaisia, kertoo yhdistetyn päävalmentaja Antti Kuisma.

Naiset
Joensuu Jasmi, Kähärä Jasmin, Lylynperä Katri, Matintalo Johanna, Niemelä Hilla, Pärmäkoski Krista, Ryytty Vilma, Saari Amanda

Miehet
Ahonen Ville, Anttola Niko, Hakola Ristomatti, Hyvärinen Perttu, Liekari Emil, Lindholm Remi, Moilanen Niilo, Mäki Joni, Ruuskanen Arsi, Vuorinen Lauri

Päävalmentaja ja miesten vastuuvalmentaja: Teemu Pasanen 
Miesten valmentaja (sprintti): Ville Oksanen
Naisten vastuuvalmentaja: Reijo Jylhä
Naisten valmentaja: Pia Pekonen

Naiset
Haapalehto Ella Noora (U23), Kemppi Silva (U23), Kukonlehto Fanny (U23), Kytäjä Nora (U23), Olkkonen Tiia, Rossi Selene (U23), Tiainen Maija (U23)

Miehet
Ahonen Olli, Karppanen Miro, Melnits Ike (U23), Mäkinen Niilo (U23), Rantala Eero (U23), Varis Juuso (U23)

Vastuuvalmentaja: Jussi Piirainen

Miehet
Inola Inkki

Valmentaja: Tuomas Törrönen

Naiset
Hirvonen Heta, Korhonen Minja

Miehet
Happonen Herman, Herola Ilkka, Hirvonen Eero, Karhumaa Wille, Niittykoski Otto

Päävalmentaja: Antti Kuisma
Mäkivalmentaja: Lauri Asikainen

Naiset
Kykkänen Julia, Rautionaho Jenny

Miehet
Aalto Antti, Kytösaho Niko, Nousiainen Eetu, Valto Kasperi

Naisten päävalmentaja: Ossi-Pekka Valta
Miesten päävalmentaja: Igor Medved
Miesten apuvalmentaja: Lasse Moilanen

Kansallinen fluorivalvonta kaudelta 2024-2025 päättymässä – vastaa kyselyyn valvonnan toteutuksesta

© Touho Häkkinen

Fluoria sisältävien voiteiden tai muita fluoria sisältävien suksen kunnostukseen liittyvien tuotteiden käyttö kiellettiin kaikissa Kansainvälisen Hiihtoliiton (FISin) alaisissa kilpailuissa kaikilla tasoilla kaudella 2023–2024. Kotimaan kilpailuissa fluoritestauksen osalta noudatettiin viime kaudella (2023-2024) siirtymäaikaa, ja kaudesta (2024–2025) eteenpäin fluorien käyttö on kiellettyä kaikissa FISin ja Suomen Hiihtoliiton alaisissa kilpailuissa kaikilla tasoilla.

Kansallinen fluorivalvonta ollaan saamassa päätökseen tältä kaudelta, ja katseet on suunnattu jo seuraavaan kauteen. Valvonnan kehittämiseksi ja tulevan kauden suunnittelemiseksi olemme laatineet kyselyn, johon toivomme mahdollisimman monen vastaavan. Toivomme vastauksia laajasti eri toimijoilta ja eri-ikäisiltä henkilöiltä, jotka toimivat Hiihtoliiton lajien parissa. Kaikki vastaukset käsitellään anonyymisti.

Kysely sisältää monivalinta ja pisteytyskysymyksiä, joihin vastaaminen on nopeaa. Lisäksi vastaajan on mahdollisuus täydentää vastauksia kyselyn lopussa olevassa avoimessa vastauslaatikossa. Kysely on auki 11.5. asti.

Seuratoiminnan kehittämistuet vuodelle 2025 on myönnetty

© Valokuvaus Sini Sirén

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille yli 2,4 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään liikunnan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta eri kokoisissa seuroissa järjestämällä harrastusmahdollisuuksia erityisesti lapsille ja nuorille matalan kynnyksen toiminnan kautta. Avustusta saaneissa hankkeissa nousee esiin seuratoiminnan monimuotoisuus ja laaja kirjo.

Seuratukea myönnettiin yhteensä 329 hankkeelle. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 518. Hiihtoliitossa lausuttavina olleista kahdeksasta hakemuksesta viidelle seuralle myönnettiin kullekin 5 000–10 000 euroa seuratukea. Yhteensä ko. seurat saivat 42 500 euroa tukea.

Seuratuen tavoitteena on edistää matalan harrastuskynnyksen toimintaa lasten ja nuorten liikunnassa, lisätä toimintaan monipuolisuutta, kehittää lajitoiminnan sisällä harrastustoimintaa sekä kokeilla innovatiivisia toimintamalleja. Seuratuen tavoitteena on myös lisätä toiminnan laatua ja yhteisöllisyyttä, sekä tukea vapaaehtoistyötä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö lähettää päätöskirjeet kaikille tukea hakeneille seuroille. Asiointipalvelun kautta hakeneille päätös toimitetaan asiointipalveluun.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote
Myönnetyt seuratukiavustukset 2025

Haku mäkihypyn ja yhdistetyn yläkoululeiritykseen kaudelle 2025–2026 on auki

Kuva: Maria Pecoraco/Hopeasompa 2025

Mäkihypyn ja yhdistetyn yläkoululeirityksen tavoitteena on kehittää nuorten harjoittelu- ja elämäntaitoja monipuolisesti sekä yhdistää urheilu ja koulunkäynti joustavasti toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi. Leiritys on valtakunnallinen, eli siihen voi hakea eri puolilta Suomea. Lajiharjoittelussa toteutetaan Suomen Hiihtoliiton valmennuksen linjauksia yläkouluikäisille. Lajiharjoitusten pääpaino yläkoululeireillä on hyppäämisessä. Valmennuskeskusympäristössä on erinomaiset olosuhteet päivittäiselle harjoittelulle, hyvät valmennuksen tukipalvelut sekä tukea opintojen suunnitteluun ja toteutukseen.

Kenelle leiritys on tarkoitettu?

• yläkouluikäiset 7.–9.-luokkalaiset
• tavoitteellisessa kilpaurheilussa mukana olevat urheilijat
• urheilija ja perhe ovat valmiita sitoutumaan vuoden kestävään projektiin eli kauden jokaiseen leiriin

Yläkoululeiritys on osa valtakunnallista kaksoisurakokonaisuutta, jonka tavoitteena on yhdistää koulunkäynti ja harjoittelu toimivaksi kokonaisuudeksi. Urheilijan kaksoisuratyötä ohjaa Suomen Olympiakomitea. Valtakunnallisen yläkoululeirityksen kehittämisestä ja koordinoinnista vastaa Urheiluopistot ry yhdessä urheiluopistojen kanssa. Yläkoululeiritys sisältää lajivalmentautumista huippuolosuhteissa ammattivalmentajien johdolla, motoristen taitojen ja fyysisten ominaisuuksien monipuolista kehittämistä, eämäntaitojen kehittämistä, kuten psyykkistä valmennusta, ravitsemusta ja arjenhallintaa sekä opiskelua valvotusti.

Leiriajankohdat Lahti/Pajulahti

9.–13.6.2025
25.–29.8.2025
27.–31.10.2025
19.–23.1.2026
Kevät 2026 lumileiri Rovaniemellä

Haku päättyy tiistaina 6.5. klo 23.59. Hakulomakkeessa annettuja tietoja käytetään valintakriteereinä mäkihypyn ja yhdistetyn yläkoululeirityksien yhteisessä sähköisessä haussa. Lajien vastuuhenkilöt tekevät urheilijavalinnat hakemusten perusteella. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille. Perheisiin ollaan yhteydessä hakuajan päätyttyä.

Lisätietoja

Kimmo Yliriesto, lajikoordinaattori
kimmo.yliriesto(at)hiihtoliitto.fi
puh. 045 270 0333

Bettina Wikström, Pajulahden kampus
ykl.pajulahti(at)kolmekampusta.fi
puh. 040 665 6345


Haku maastohiihdon Hopeasompa-yläkoululeiritykseen kaudelle 2025–2026 auki 20.4. asti

Kuva: Cecilia Back/Hopeasompa 2024

Maastohiihdossa järjestetään yläkouluikäisille leiritystä aikaisempien vuosien tapaan. Leirityksen tavoitteena on yhdistää opiskelu ja urheilu saumattomasti yhteen. Leirien aikana tehdään oman koulun koulutehtäviä valvotusti ja harjoitellaan laadukkaasti ammattivalmentajien johdolla. Lisäksi leirien aikana käydään läpi muun muassa psyykkisen- ja ravintovalmennuksen aiheita.

Maastohiihdon yläkoululeiritykset ovat osa Suomen Hiihtoliiton valmennusjärjestelmää, jonka tarkoituksena on edesauttaa nuoren maastohiihtäjän uraa omalla urheilijan polullaan. Leirityksiä koordinoi Vuokatti–Ruka-urheiluakatemia. Muut leirityksien järjestäjät ovat Lapin urheiluakatemia (Rovaniemi), Kolmen kampuksen urheiluopisto (Pajulahti), Varalan urheiluopisto – Jämin aluevalmennuskeskus (Varala-Jämi) ja Norrvalla Folkhälsan (Vöyri).

Hopeasompa-yläkoululeiritys on ollut suosiossa viime vuosina, ja hakijoita on ollut kiitettävästi. Olemme kuitenkin pystyneet tarjoamaan kaikille hakijoille leirityspaikan, joten tärkeintä on hakea mukaan. Maastohiihdossa kaikkiin leirityspaikkoihin haetaan valtakunnallisen hakulomakkeen kautta. Täytä hakulomakkeeseen ensisijainen hakupaikka eli leirityspaikka, johon haluat mukaan. Toissijaiseen kohtaan voit lisäksi laittaa jonkun muun paikan, jos haluat. Mikäli sinua ei valita ensisijaiseen hakupaikkaan, siirrämme hakusi toissijaiseen paikkaan.

Haku päättyy sunnuntaina 20.4. klo 23.59. Hakulomakkeessa annettuja tietoja käytetään valintakriteereinä maastohiihdon yläkoululeirityksien yhteisessä sähköisessä haussa. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille.

Lisätietoja

Leiritysajankohdat ja lisätietoa eri paikkojen leirityksestä saat seuraavilta nettisivuilta ja henkilöiltä.

Vuokatti: Netta Tuhkanen
netta.tuhkanen(at)vrua.fi, +358 456 720 328
https://vrua.fi/vuokatti/leiritoiminta/

Rovaniemi:  Janne Hyyppä
janne.hyyppa(at)santasport.fi, 040 710 6357
https://lapinurheiluakatemia.fi/ylakoululeiritys/

Varala-Jämi: Ville Pirttijoki
ville.pirttijoki(at)varala.fi, 045 259 0988
https://varala.fi/maastohiihto-ylakoululeirit/

Pajulahti: Katja Väisänen
katja.vaisanen(at)kolmekampusta.fi, 044 775 5339
Lajivalmentaja Lari Lehtonen, 044 033 2633
https://pajulahti.com/valmennuskeskus/ylakoululeiritys/

Vöyri: Joakim Träskelin
joakim.traskelin(at)folkhalsan.fi, 050 585 0782
https://www.folkhalsan.fi/fi/nuoret/lager/ylakoululeiritys


Maastohiihdon johtoryhmä kokoontui 25.3.2025

Maastohiihdon johtoryhmän maaliskuun kokouksessa 25.3.2025 keskusteltiin Hiihtoliiton uudesta strategiasta sekä kuultiin huippu-urheilukatsaus, seura- ja koulutustoiminnan kuulumiset ja muista Hiihtoliiton ajankohtaisista asioista.


Hiihtoliiton uusi strategia on valmistumassa

Toiminnanjohtaja Marleena Valtasola esitteli kokouksessa Hiihtoliiton uutta strategiaa johtoryhmälle. Liittovaltuusto on näyttänyt strategialle vihreää valoa kokouksessaan 17.3.2025, mutta päättänyt jättää sen liittokokouksessa 29.3.2025 valitun uuden liittovaltuuston hyväksyttäväksi. Myös seuraväki otti uuden strategian positiivisesti vastaan liittokokouksessa ja pääsee keskustelemaan siitä vielä 21.5.2025 seurawebinaarissa.

Johtoryhmä keskusteli strategiasta ja totesi hyväksi, että siinä tunnustetaan Hiihtoliitto huippu-urheiluorganisaatioksi, jonka toimintaa mitataan laajan toimijajoukon eli urheilijoiden, valmentajien, seurojen, kumppanien, vapaaehtoistoimijoiden ja sidosryhmien onnistumisten ja menestymisen kautta. Johtoryhmä nosti esiin myös yhdessä tekemisen tärkeyden ja seuratoimintakentän moninaisuuden huomioimisen. Strategian onnistumisen mittareiden lähtötasot ja tavoitemäärittelyt asetetaan kesän aikana.


Maailmancup-kausi 2024–2025 oli rikkonainen, mutta kokonaisuutena kohtuullisen hyvä

Maastohiihdon lajikoordinaattori Jarmo Riski esitti johtoryhmälle katsauksen päättyneen kansainvälisen kilpailukauden tuloksiin. Vaikkei Trondheimin MM-hiihdoissa saavutettukaan asetettua mitalitavoitetta, aikuiset ja nuoret voittivat kuitenkin kauden kansainvälisissä arvokisoissa yhteensä viisi kultaista, seitsemän hopeista ja kymmenen pronssista mitalia. Maailmancupin top 20 -sijoituksiin ylsi kauden aikana yhdeksän suomalaisnaista ja 14 suomalaismiestä.

Riski esitti kauden 2024–2025 huomioinaan seuraavaa: Suomen tulosta tekevä kärki on kapea, mutta joka ikäluokassa on kansainvälisen tason urheilijoita. Huoltoryhmät onnistuivat kauden aikana työssään hyvin, mutta joitain selkeitä epäonnistumisiakin mahtui joukkoon. Urheilijoilla oli liikaa terveyshaasteita pitkin talvea. Kansallinen kilpailujärjestelmää vaatii kehittämistä kaikkien ikäryhmien osalta.

Johtoryhmä kävi keskustelua mm. yläkoululeiri- ja urheiluakatemiatoiminnasta sekä valmennusjärjestelmästä ja urheilijoiden osallistumisesta liiton toimintaan.


Valmentaja- ja huoltokoulutusta tarjolla keväällä

Koulutusasiantuntija Tilda Rajamäki kertoi Suomen Olympiakomitean ja lajiliittojen yhteisen Lasten urheilun uusi suunta -prosessin jatkuneen maaliskuussa lasten kilpaurheilu ja kilpailujärjestelmät -teemaisella tapaamisella. Tilaisuuden vetäjä Emil Søhus Tanskan Olympiakomiteasta korosti lasten ehdoilla tapahtuvaa kilpailutoimintaa – Tanskassa lasten ja nuorten kilpaurheilutoimintaa on kehitetty paljon viimeisten vuosien aikana.

Rajamäki kertoi myös kevään koulutuksista: toukokuussa järjestetään tason 1 valmentajakoulutus Jyväskylässä ja huhtikuussa perustason huoltokoulutus Vuokatissa. Valmentajakoulutustoimintaa kehitetään yhdessä muiden lumilajiliittojen kanssa ja huoltokoulutuksiin on suunnitteilla kouluttajapooli.

Järjestöpäällikkö Larissa Erola saattoi johtoryhmälle tiedoksi, että vuoden 2027 SM-hiihtojen ja ensi talven FIS-kilpailujen haku alkaa olla ajankohtainen ja seuroille sekä urheilijoille on tehty ja tehdään kevään aikana kyselyjä nuorten osallistumisoikeuksiin, Hopeasomman kilpailumatkojen yhtenäistämiseen sekä fluoritestaukseen liittyen.

Toiminnanjohtaja Marleena Valtasolan ajankohtaiskatsauksessa kuultiin lisäksi, että uuden kauden suunnittelu ja valmistelu sekä budjetin rakentaminen ovat käynnissä. Liiton taloudellinen tilanne on edelleen haasteellinen, mutta suunta on oikea. Salpausselän kisojen yleisömäärä oli ilahduttava.


Maastohiihdon johtoryhmän seuraava kokous pidetään 29.4.2025.


Maastohiihdon johtoryhmän tehtävänä on ohjata, tukea ja kehittää maastohiihdon operatiivista urheilutoimintaa hyväksytyn toimintasuunnitelman ja budjetin puitteissa. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii Esko Valikainen ja jäseninä Jukka Tahkola, Jussi Prykäri, Juha Toivo, Mika Paananen, Harri Kittilä ja Pasi Rajala.

Hiihtoliiton johtokunnan kokous 8.4.2025: lajien kausianalyysit, mäkihypyn olosuhteet ja talouskatsaus

Hiihtoliiton johtokunta käsitteli kokouksessaan tiistaina 8.4. muun muassa liiton taloustilannetta, lajien kausianalyyseja sekä mäkihypyn olosuhdetyötä.

Mäkihypyn ja yhdistetyn lajikoordinaattori Mika Kojonkoski esitteli kattavan katsauksen mäkihypyn ja yhdistetyn kuluneesta kaudesta. Kausianalyysissa käytiin läpi kauden onnistumisia, kehityskohteita ja tulevaisuuden painopisteitä. Maaliskuun kokouksessa vastaavan analyysin maastohiihdosta esitteli maastohiihdon lajikoordinaattori Jarmo Riski.

Mika Kojonkoski esitteli yhteistyössä mäkiseurojen ja kaupunkien edustajien kanssa työstettyä mäkihypyn olosuhdeanalyysia hyppyrimäkien nykytilasta ja tulevista korjaustarpeista. Johtokunta totesi, että olosuhteet ovat keskeinen tekijä mäkihypyn elinvoimaisuuden turvaamisessa Suomessa, ja niiden kehittäminen vaatii selkeää priorisointia sekä valtakunnallista yhteistyötä. Esille nousivat erityisesti Lahden, Kuopion ja Rovaniemen roolit tulevaisuuden keskuksina. Lisäksi Rukan olosuhteiden merkitys on maailmancup-tapahtumapaikkakuntana keskeinen. 

Maastohiihdon valmennustiimiä täydennetään, ja Reijo Jylhä liittyy vuoden sopimuksella maastohiihdon naisten A-maajoukkueen valmentajaksi. Nimityksestä voi lukea lisää täältä. Valmennusryhmän tavoitteena on varmistaa laadukas valmistautumisprosessi Milano-Cortinan olympialaisiin, tukea siirtymää nuorten tasolta A-maajoukkueeseen sekä rakentaa uudenlaista toimintakulttuuria kohti tulevaisuutta ja Lahden MM 2029 -kotikisoja.

Talouden osalta toiminnanjohtaja Marleena Valtasola esitteli Hiihtoliiton tilikauden 30.6. päättyvän talousennusteen.

– Haasteista huolimatta ennuste on niukasti positiivinen. Talouden vakiintuminen on hyvässä vauhdissa, mutta huolellinen talousjohtaminen on jatkossakin välttämätöntä. Rukan maailmancupin kilpailun peruminen kuormitti taloutta, mutta kokonaiskuva on positiivinen, kertoo Valtasola. 

Muista kokouksen asialistalla olleista asioista Saariselän Loimu hyväksyttiin Hiihtoliiton uudeksi jäsenseuraksi. Lisäksi esitetään Sami Kiukkosen nimeämistä Salppuri Oy:n hallitukseen paikasta luopuvan Lauri Kettusen tilalle Hiihtoliiton edustajana.

Seuraava Hiihtoliiton johtokunnan kokous pidetään tiistaina 13.5. Helsingissä.

Johtokunta toimii Hiihtoliiton lain mukaisena hallituksena ja toimeenpanevana elimenä edistäen, ohjaten ja valvoen kaikin tavoin maamme hiihtourheilun kehitystä. Johtokunnassa puheenjohtajana toimii Sirpa Korkatti, maastohiihdon edustajina Rinna Ikola-Norrbacka ja Satu Sikanen (varajäsen Anssi Pentsinen), mäkihypyn ja yhdistetyn edustajina Tony Kilponen ja varajäsen Riina Valto, alppilajien edustajina Martti Uusitalo ja Jukka Rautio (varajäsen Risto Kemppainen) sekä muina jäseninä Sami Kiukkonen ja Mikko Wirén (varajäsen Antti Jokela).

Reijo Jylhä vuoden sopimuksella maastohiihdon naisten A-maajoukkueen valmentajaksi

© Jussi Sirviö / Santasport

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 2001–2006 sekä 2014–2018 toiminut Reijo Jylhä liittyy vuoden sopimuksella osaksi Teemu Pasasen johtamaa maastohiihdon maajoukkueen valmennusryhmää. Jylhä vastaa 1. toukokuuta alkaen naisten A-maajoukkueen valmennuksesta. Valmennusryhmän tavoitteena on varmistaa laadukas valmistautumisprosessi Milano-Cortinan olympialaisiin, tukea siirtymää nuorten tasolta A-maajoukkueeseen sekä rakentaa uudenlaista toimintakulttuuria kohti tulevaisuutta ja Lahden MM 2029 -kotikisoja.

Muilta osin A-maajoukkueen valmennusryhmä pysyy samana. Teemu Pasanen jatkaa maajoukkueen päävalmentajana ja vastaa miesten maajoukkuevalmennuksesta yhdessä sprinttivalmentaja Ville Oksasen kanssa.

– Reijo tuo kokemusta maajoukkueen valmennustiimiin ja on varmasti oikea henkilö luomaan yhdessä muun valmennusryhmän kanssa uutta toimintatapaa ja kulttuuria naisten valmennukseen maajoukkuetasolla. Tunnen Reijon hyvin. Toimimme neljä vuotta samassa maajoukkueen valmennustiimissä 2014-2018, joten yhteistyö tulee varmasti toimimaan, kertoo päävalmentaja Teemu Pasanen.

Vankan kokemuksen maajoukkueiden eri vaiheista ja valmennuksesta omaava Jylhä liittyy A-maajoukkueen valmennusryhmään selkein tavoittein.

– Tavoitteena on, että saamme tulevaisuudessa hyödynnettyä laajemmin urheilijoiden ja valmentajien osaamista sekä toimintaympäristöjä entistä paremmin. Hiihtoliiton taloudellisista haasteista huolimatta en usko resurssien olevan este menestykselle. Kyse on majoukkueessa etenkin toimintatapojen, yhteistoiminnan ja kulttuurin kehittämisestä, joilla luodaan edellytykset tuloksen tekemiselle. Keskeistä on myös Hiihtoliiton tulevan strategian mukaisesti toimintaympäristöjen kehittäminen sekä organisointi, jotta saamme hyödynnettyä olemassa olevaa osaamista maksimaalisella tavalla, Jylhä kertoo.

Jylhän liittyminen maajoukkueen valmennustiimiin toteutetaan Suomen Hiihtoliiton ja Santasport Lapin Urheiluopiston yhteistyönä. Osana sopimusta Jylhä jatkaa erikseen sovittuja tehtäviä Santasportilla, jossa hän on tähän asti toiminut urheiluakatemiapäällikkönä. Ratkaisu hyödyttää molempia osapuolia ja sillä pyritään vahvistamaan toimintaympäristöyhteistyötä entisestään.

– Haluamme huolehtia siitä, että huippu-urheilun kokonaisuus vastaa tulevaisuudessakin kansainvälisiä vaatimuksia. Pyrimme löytämään ratkaisuja, joilla saamme parhaat urheilijat, valmentajat ja toimintaympäristöt toimimaan paremmin keskenään. Meidän on löydettävä uusia toimintamalleja, jotka toimivat urheilijoidemme eduksi. Nyt rakennettu kokonaisuus yhteistyössä Santasportin kanssa on yksi konkreettinen esimerkki siitä, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Marleena Valtasola.