Tekniikkaposterit työkaluiksi hiihdon tekniikkavalmennukseen

Artikkeli 16.1.2025

Jyväskylän yliopisto, KIHU, Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka, Suomen Hiihtoliitto ja Suomen Ampumahiihtoliitto ovat yhteistyössä toteuttaneet tekniikkapostereita hiihdon tekniikkavalmennukseen. Vuoden 2024 aikana toteutetut posterit on suunniteltu tukemaan tasatyönnön sekä wassun (Wassberg) tekniikkavalmennusta. Keväällä 2025 aloitetaan postereiden työstö vuorohiihdosta sekä kuokasta. Tavoitteena on, että sekä perinteisen että vapaan kaikille osatekniikoille toteutetaan posterit. 

Tekniikkapostereiden tarkoituksena on nostaa päivittäisvalmennuksen työkaluiksi biomekaanisia ydinkohtia, joihin tekniikka- ja ominaisuusharjoittelussa tulee kiinnittää huomiota. Posterit auttavat kehittämään hiihtotekniikkaa seuratasolta aina maajoukkuetasolle asti. Postereiden avulla pyritään madaltamaan hiihtotekniikoiden opettamisen kynnystä sekä yhdenmukaistamaan sitä, miten tekniikkaa opetetaan. 

– Hyvä tekninen osaaminen mahdollistaa taloudellisen hiihtämisen, mikä on nykyään suorituksen kannalta kriittinen tekijä fysiologisen suorituskyvyn rinnalla. Posterit tarjoavat yksinkertaistetun työkalun, jonka avulla tekniikan perusasioita voidaan opettaa tehokkaasti kaikilla tasoilla, kertoo Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikön kehittämispäällikkö Olli Ohtonen.

Postereihin on tiivistetty yhteinen suomalainen tekniikkavalmennuslinja, jossa samoja perusasioita opetetaan hiihtokoulusta lähtien aina maajoukkuetasolle asti. Tasatyöntöposteri kuvaa matkavauhtista tasatyöntöä tasaiseen maastonkohtaan. Tasatyönnön tekniikkaa mukautetaan eri maastoihin ja nopeuksiin. Wassuposteri kuvaa matkavauhtista wassua loivaan maastonkohtaan. Wassun tekniikkaa mukautetaan eri maastoihin ja nopeuksiin. Kovemmissa nopeuksissa edetään kapeammilla suksikulmilla.

Postereiden tehokas hyödyntäminen edellyttää valmentajalta pedagogista osaamista. Posterit auttavat jäsentämään tekniikoiden ydinasiat ja ymmärtämään keskeisimmät tekniikoiden vaiheet. Valmentajan tehtävänä onkin välittää posterin sisältö urheilijalle selkeästi ja ymmärrettävästi. Postereiden avulla päästään eri toimintaympäristöissä vaiheittain tilanteeseen, jossa uskomukset vähenevät ja tieto sekä ymmärrys tekniikan opettamisesta lisääntyvät.

– Tekniikan opetuksessa tulisi keskittyä urheilijan aktivointiin sen sijaan, että ongelmiin tarjotaan aina suoria vastauksia. Urheilijaa osallistavien kysymysten avulla urheilija voi itse löytää ratkaisuja, mikä tukee oppimista ja vahvistaa autonomiaa. Lisäksi urheilijaa kannattaa rohkaista kokeilemaan erilaisia teknisiä variaatioita, sillä ne auttavat löytämään tehokkaimmat tavat hiihtää. Virheitä ei tarvitse pelätä, sillä nekin ovat osa oppimisprosessia, kertoo Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa nuorten valmennuksen parissa työskentelevä Jaakko Halonen.

Projektin tavoitteena on, että koko valmennuskentällä olisi yhteinen tekniikkamalli sekä käsitteistö. Lisäksi halutaan tarjota työkaluja tekniikan opettamiseen erityisesti hiihtokoulujen vetäjille. Postereiden avulla on helpompi hahmottaa kehitystä rajoittavia tekijöitä eri ikävaiheissa ja eri tasoisilla urheilijoilla. Aloittelevien urheilijoiden ja nuorempien ikäryhmien kohdalla postereiden käyttö auttaa priorisoimaan kaikkein olennaisimmat tekniikan osa-alueet. 

– Valmentajan tulee tuntea urheilijansa ja mukauttaa posterin sisältö yksilön tarpeisiin ja lähtökohtiin. Tämä edellyttää oikeiden mielikuvien ja oppimismenetelmien valitsemista yhdessä urheilijan kanssa, jotta saavutetaan paras mahdollinen lopputulos, toteaa Vuokatti-Ruka urheiluakatemian hiihtovalmentaja Santeri Erola

Postereiden työstössä on ollut mukana laaja joukko asiantuntijoita ja valmentajia eri toimintaympäristöistä sekä valmennuksen eri tehtävistä aina juniorivalmentajista maajoukkuevalmentajiin. Tällä tavoin varmistetaan, että posterit ovat toimiva työkalu kaikilla tasoilla. Työryhmä jatkaa tekniikkapostereiden työstöä keväällä. 

– Keväällä 2025 aloitetaan vuorohiihdon ja kuokan postereiden työstö. Työstöä jatketaan samalla mallilla – suomalainen hiihto- ja ampumahiihtovalmennushenkilöstö muodostaa yhteisen näkemyksen tekniikoiden ydinasioista. Tavoitteena on, että sekä perinteisen että vapaan kaikille osatekniikoille toteutetaan posterit, jotka jaetaan suomalaiselle hiihtourheiluväelle käyttöön, avaa Vuokatti-Ruka urheiluakatemian ja Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan kestävyyslajien asiantuntija Juho Halonen

Postereiden toteutuksesta ovat vastanneet Jyväskylän yliopisto, Huippu-urheilun instituutti KIHU, Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka, Suomen Hiihtoliitto ja Suomen Ampumahiihtoliitto. Työryhmä toivoo, että mahdollisimman moni perehtyy postereihin ja ottaa tekniikkamallit valmennuksen työkaluksi niin kilpaurheilijoille kuin hiihtokoululaisille.