Kansallisen fluorivalvonnan infotilaisuus järjestettiin viikonloppuna – fluoritestaajakoulutuksessa koulutettiin kahdeksan uutta testaajaa kansalliseen valvontaan

Fluoria sisältävien voiteiden tai muita fluoria sisältävien suksen kunnostukseen liittyvien tuotteiden käyttö kiellettiin kaikissa Kansainvälisen Hiihtoliiton (FISin) alaisissa kilpailuissa kaikilla tasoilla kaudella 2023–2024. Kotimaan kilpailuissa fluoritestauksen osalta noudatettiin viime kaudella siirtymäaikaa, ja alkavasta kaudesta (2024–2025) eteenpäin fluorien käyttö on kiellettyä kaikissa FISin ja Suomen Hiihtoliiton alaisissa kilpailuissa kaikilla tasoilla.  

Kansallisen valvonnan alkamiseen on pyritty valmistautumaan mahdollisimman hyvin – lokakuun toisena viikonloppuna Helsingin Sporttitalolla järjestettiin fluorivalvonnan tehoviikonloppu. Viikonlopun aikana koulutettiin lisää kansallisen tason fluoritestaajia ja järjestettiin kansallisen fluorivalvonnan infotilaisuus sekä Etelä-Suomen alueen suksien testausmahdollisuus. Helsingin fluoritestaajakoulutus oli jatkoa kesän ensimmäiselle testaajakoulutukselle, joka järjestettiin Vuokatissa Aateli Racen yhteydessä. Helsingissä koulutettiin 8 uutta kansallisen tason fluoritestaajaa. 

Kansallisen fluoritestaajan koulutuksessa perehdyttiin fluoritestilaitteen toimintaan sekä teoriassa että käytännössä. 

– Koulutuksen alussa ollut teoriaan pohjautuva tekninen osuus käytiin läpi niin, että siinä pysyi hyvin mukana, vaikka aihe oli melko haastava. Itse testauslaitetta pääsi käyttämään riittävästi, jotta sai hyvin tuntumaa testaamiseen. Lisäksi pääsimme harjoittelemaan testausinfran suunnittelua ja rakentamista käytännössä, kertoo koulutukseen osallistunut. 

Testaajakoulutuksen jatkoksi järjestettiin suksien testausmahdollisuus, jolloin suksia sai tuoda testattavaksi Sporttitalolle. Paikalla kävikin Etelä-Suomen alueen urheilijoita ja huoltajia testaamassa omien suksien puhdistuksen onnistuminen. Samalla uudet fluoritestaajat pääsivät hyödyntämään opittua käytännössä. 

Viikonlopun päätti kansallisen tason fluorivalvontainfo, jossa parhaimmillaan oli mukana yli sata kuuntelijaa. Fluorivalvonnan toimeenpanoryhmässä, Hiihtoliiton sääntöryhmässä sekä FISin maastohiihdon sääntökomiteassa toimiva Annmari Viljanmaa avasi infossa fluorivalvontaan liittyviä sääntöjä ja sanktioita. 

– Kotimaassa noudatetaan pitkälti kansainvälisiä fluorivalvontaan liittyviä sääntöjä. Kansainvälisten sääntöjen lisäksi on kehitetty kotimaan soveltava ohjeistus, jossa tarkennetaan, miten kotimaassa toimitaan valvonnan ja testauksen osalta. Ohjeistukset julkaistaan Hiihtoliiton fluorittomuus-sivulla. Ohjeistukset voivat päivittyä kauden aikana eli kannattaa seurata sivua aktiivisesti. Kotimaan sääntöihin ei ole varsinaisesti tehty muutoksia välinekontrolliin liittyen – säännöistä löytyy vain viittaus ohjeistuksiin. Tämä siitä syystä, että ohjeistuksia on helpompi muuttaa kesken kauden, mikäli tarvetta sille on, toteaa Viljanmaa.

Hiihtoliiton sääntöryhmässä, fluorivalvonnan toimeenpanoryhmässä sekä FISin kansainvälisessä testauksessa toimiva Mikko Rantanen avasi valvontaan liittyviä uusia käytänteitä. 

– Fluorivalvonnan käytännön toteutus ei lopulta ole kovinkaan monimutkainen kokonaisuus. Kotimaan valvonta on tarkkaan harkittu kokonaisuus ja sitä on valmisteltu usean vuoden ajan. Kansainväliset tapahtumat ovat antaneet hyvää näyttöä laitteen toiminnasta sekä testauksen sujuvuudesta, kertoo Rantanen

– Valvonta tulee jonkin verran vaikuttamaan kilpailupäivän ja -tapahtuman kulkuun. Tulevalla kaudella tullaan esimerkiksi merkkaamaan sukset testaukseen suunnitelluilla tunnistetarroilla. Tällä tavalla pystytään yhdistämään suksi oikeaan urheilijaan. Kilpailupäivänä on lisäksi huomioitava, mihin ja milloin sukset on tuotava testausta varten. Kaudelle on pyritty luomaan yksi selkeä testausmalli, jota pyritään toteuttamaan läpi kauden, sanoo Rantanen. 

Jotta tulevana kautena vältytään fluorikäryiltä, jokaisen kilpailutoimintaan osallistuvan on huolehdittava suksien puhdistuksesta. Puhdistuksen lisäksi sukset on hyvä testauttaa ennen varsinaista kilpailutestiä, jotta varmistetaan puhdistuksen onnistuminen. 

– Meillä kävi viikonlopun aikana useampia urheilijoita testaamassa suksia ja poikkeuksetta jokainen suksi, joka oli puhdistettu liiton sivuilla olevan suksien puhdistusohjeen avulla, läpäisi fluoritestin. Suksen puhdistus on suoritettava vähintään kaksi kertaa. Lisäksi on puhdistettava huolellisesti myös työtila ja välineet. On myös hyvä ottaa huomioon, että fluoria voi nousta suksen pohjasta ajan kuluessa eli yksi puhdistuskerta kannattaa tehdä vielä ennen kilpailukauden alkua, kertoo kansallisen tason fluoritestausryhmän vetäjä Teemu Lemmettylä

Fluorivalvonta kansallisessa kilpailutoiminnassa -infotilaisuuden tallenteen pääset katsomaan alla olevasta linkistä. Tallenteella käydään kattavasti läpi fluorivalvontaan liittyvät säännöt ja sanktiot sekä valvonnan käytännön toteutukseen liittyvät asiat.

Suksien puhdistukseen liittyvä webinaari järjestetään 6.11. klo 18–19.30. Webinaarissa demotaan suksen ohjeiden mukainen puhdistus. Ilmoittaudu webinaariin alla olevasta linkistä.