Fluorivoiteiden käyttökiellon valvonta alkaa kansallisesti kaudella 2024–2025

© Touho Häkkinen

Fluorivoiteiden kansallinen kielto päättää fluorivoiteiden käytön Hiihtoliiton ja Ampumahiihtoliiton alaisissa kilpailuissa kaudesta 2024–2025 alkaen. Kielto koskee kaikkia FIS:n, IBU:n, Hiihtoliiton ja Ampumahiihtoliiton alaisia kilpailuja mukaan lukien massahiihdot. Kansallinen kielto on jatkumoa kansainvälisten lajiliittojen päätökselle kieltää fluoria sisältävien voiteiden tai muita fluoria sisältävien suksen kunnostukseen liittyvien tuotteiden käyttö kansainvälisessä kilpailutoiminnassa. 

Kansallisen valvonnan valmistelu on kestänyt kaksi vuotta. Valmistelutyötä on tehty laajemman kansallisen fluorikieltoryhmän toimesta, jossa osallisena ovat olleet kansalliset lumilajiliitot, kilpailunjärjestäjät sekä kansainvälisten liittojen edustajat. Valvonnan lopullinen toteutus on suunniteltu lumilajiliittojen yhteistyönä pienemmällä työryhmällä.

Kansallisen valvonnan testaussuunnitelma on kattava. Testauksen pääpaino on etenkin kansallisissa mestaruus- ja näyttökilpailuissa sekä esimerkiksi FIS-pisteitä tuovissa kisoissa, joiden lisäksi valvontaa toteutetaan myös muissa kilpailuissa. Valvontaan on käytössä kansallisesti kaksi laitetta. Tarvittaessa laitteita voidaan lainata naapurimaista sekä muilta alan toimijoilta. 

Kansallinen valvonta alkaa Vuokatista hiihdon Suomen Cupista, jossa tavoitteena on olla näkyvästi esillä useamman testaajan ja testauslaitteen voimin. Testauksen lisäksi Vuokatissa jaetaan tietoa yleisesti fluorikiellosta sekä tarjotaan mahdollisuus varmistaa suksien puhdistamisen onnistuminen ennen kilpailujen alkua. Lokakuussa lumilajiliitot järjestävät infotilaisuuden, jossa on mahdollista osallistua kansalliseen valvontaan liittyvään keskusteluun vielä ennen kauden alkua. Tilaisuuteen voi osallistua joko etäyhteyksin tai paikan päällä Helsingissä, Sporttitalolla. Sporttitalolla paikalla olevien on mahdollisuus testata omien suksien puhtautta tilaisuuden yhteydessä. 

Koulutuksien, info- ja keskustelutilaisuuksien sekä testausmahdollisuuksien avulla pyritään siihen, että kauden aikana yksikään suksi ei anna positiivista tulosta. Erityisesti alkukaudesta tavoitteena on tarjota testauslaite mahdollisimman usein saataville ennen varsinaista valvontaa, jotta hiihtäjät ja huoltajat voivat varmistaa, että suksien puhdistus fluoreista on onnistunut.

Valvontalaitteen kehityksestä vastaavat kansainväliset lajiliitot FIS ja IBU. Kansainvälinen testausmenettely todettiin toimivaksi viime kauden aikana. Lisäksi laitteen mallinnus kehittyy jatkuvasti sitä mukaa, kun mittauksia saadaan lisää ja uusia fluorittomia tuotteita tuodaan markkinoille. Kansallisesti saamme käyttöön saman testausmenetelmän, jolla maailmancupin kisoja on valvottu viime kaudesta lähtien.

Juniorihiihdossa valvontaa tullaan tekemään esimerkiksi nuorten kansallisissa mestaruuskilpailuissa sekä Hopeasommassa. Nuorten kilpailutoiminnassa kyse ei ole vain testauspelotteesta – nuorten kohdalla halutaan korostaa erityisesti testaukseen liittyvien uusien käytänteiden oppimista sekä reilun pelin merkitystä osana kilpailutoimintaa. Tämä huomioidaan myös Hiihtoliiton kilpailusäännöissä, jotka mahdollistavat esimerkiksi nuoren urheilijan suksen vaihdon ennen lähtöä, mikäli ensimmäisestä suksesta löytyy ennen kilpailua tehtävän testin yhteydessä fluoria. 

Lajiliitot kouluttavat yhteistyössä kansallisia valvojia, jotka toimivat testaamisesta vastaavan henkilön apuna. Lisäksi testilaitteiston käyttöä voidaan kouluttaa kilpailutapahtumien yhteydessä kilpailujärjestäjän nimeämille henkilöille, jotta testaamisesta saadaan sujuvampaa.

Osaavalle testaajalle fluoritestilaitteen käyttö on nopeaa – yhden suksiparin testaaminen vie nopeimmillaan reilusti alle minuutin. Vaikka testaaminen on nopeaa, valvonnalla tulee olemaan jonkin verran vaikutusta kilpailujen kulkuun. Tulevat muutokset noudattelevat kilpailumuodon mukaan maailmancupista tuttuja malleja – sukset voidaan esimerkiksi vaatia väliaikalähdössä testiin 15 minuuttia ennen omaa lähtöaikaa. Massalähdöissä valvonta tullaan toteuttamaan pääosin maalissa, jolloin vaikutukset kilpailun läpivientiin ovat pienemmät. Ampumahiihdossa tullaan hyödyntämään yhteisvoitelua yhtenä valvonnan muotona – yhteisvoitelu ei kuitenkaan poista testausmahdollisuutta. Lopullisesta kilpailussa käytettävän valvonnan mallista päättää aina kansainvälisen lajiliiton kouluttama testaamisesta vastaava henkilö. 

Fluorikiellon valvonta pohjautuu kansainvälisten lajiliittojen sääntöihin. Kansainvälisten sääntöjen tueksi on luotu lajiliittojen kansalliset ohjeistukset, joiden avulla vastataan kansallisessa kilpailutoiminnassa oleviin mahdollisiin erityiskysymyksiin. Hiihtoliiton kansalliset ohjeistukset on julkaistu Hiihtoliiton “Fluorittomuus Hiihtoliiton lajeissa” -nettisivulla. Kilpailujärjestäjille annetaan ennen kauden alkua erilliset ohjeet valvonnan toteutuksesta. 

Kansallinen valvonta on alkanut Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa merkittävissä hiihtomaissa jo edellisellä kaudella: 

– Olemme tässä jo takamatkalla kansallisen osaamisen kannalta – muissa merkittävissä hiihtomaissa kansallinen testaus on aloitettu jo viime kaudella ja fluorittomuus on jo osa kilpahiihtoa. Kansallisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn takia on erittäin tärkeää, että kotimaiset huollossa toimivat henkilöt oppivat toimimaan fluorittomasti. Samalla saamme hyvän imun aikaiseksi kotimaisten voidevalmistajien tuotteille, kertoo kansallisen fluorivalvontaryhmän vetäjä Teemu Lemmettylä.

Testaamiseen liittyvä kikkailu on turhaa, sillä testi on todettu tehokkaaksi ja toimivaksi kansainvälisellä tasolla. Fluoritestin kehitysvaiheessa suurimmilla joukkueilla on ollut hyvät resurssit kokeilla taitojaan testilaitetta vastaan. Edellinen kausi on tasaisuudellaan osoittanut, että valvonta on toiminut oikeudenmukaisesti ja kilpaileminen on jatkunut normaalisti kiellon voimaanastumisesta huolimatta. 

Testauksen myötä kasvaneet kustannukset on huomioitu kilpailukauden suunnitteluvaiheessa – esimerkiksi Hiihtoliiton kilpailumaksusta pieni osuus kohdistetaan suoraan fluorivalvontaan ja sen kehittämiseen. Tällä tavalla valvonnasta syntyvät kustannukset eivät kaadu ainoastaan kisajärjestäjien maksettavaksi. 

Kansalliseen fluorivalvontaan liittyvät koulutukset lokakuussa

Kansalliseen fluorivalvontaan liittyviä koulutuksellisia tapahtumia järjestetään lokakuussa Helsingissä sekä etäyhteyksin. Koulutuksilla vahvistetaan kansallisen tason valvontaresursseja sekä lisätään tietoa tulevan kauden valvonnan toteutuksesta. Tapahtumien yhteydessä Helsingissä järjestetään mahdollisuus testata omien suksien fluorittomuutta.

Tutustu koulutustapahtumiin ja ilmoittaudu mukaan!

Kansallisen tason fluoritestaajakoulutus Helsingissä 11.-12.10.2024
Fluoritestaus kansallisessa kilpailutoiminnassa -infotilaisuus 12.10.2024 klo 16–18

Tilaisuus järjestetään Helsingissä Sporttitalolla. Tilaisuuteen voi osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin.

Suksien testausmahdollisuus Helsingissä Sporttitalolla 12.10.2024 klo 13-18

Omien suksien fluorittomuutta on mahdollista testata Helsingissä Sporttitalolla (Valimotie 10, 00390 Helsinki) lauantaina 12.10. klo 13-18 fluoritestauslaitteella. Testaus tapahtuu Sporttitalon Sinisessä aulassa (5. krs). Testaus suoritetaan jonotusmenetelmällä eikä testaukseen tarvitse ilmoittautua.