Pakilan Veto, tuttavallisemmin PaVe, on Helsingin yksi suurimmista ja tunnetuimmista maastohiihtoseuroista. Hiihtoliiton seuraluokituksissa PaVe kuuluu valioluokkaan ja on yksi menestyvimpiä seuroja nuorten vuosittaisissa Hopeasompakisoissa. Seura on perustettu vuonna 1934, ja jäseniä sillä on nykyisin noin 600.
Yhteisöllisyys ja aktiivinen nuorisotoiminta seuratoiminnan keskiössä
PaVe tunnetaan yhteisöllisyydestään ja vahvasta nuorisotoiminnastaan. Seurassa voi urheilla niin kilpa- kuin harrastemielessäkin. PaVe edistää erityisesti lasten ja nuorten maastohiihdon sekä ulkoliikunnan harrastamista Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Pakilan Vedolla on kaksi vahvaa arvoa, jotka ohjaavat seuran kaikkea toimintaa: Ystävyys ja Urheilullisuus.
– Rakennamme yhteisöllistä seurahenkeä, ja kannustamme merkittävästi suuremman joukon vanhempia sekä seuran jäseniä mukaan itse urheilemaan, toiminnan pyörittämiseen ja tapahtuminen järjestämiseen, avaa Pakilan Vedon seurakoordinaattori Susanna Nousiainen.
Seurassa panostetaan laadukkaaseen ja monimuotoiseen kilpa- ja harrastehiihtäjien valmennukseen. Lisäksi seurassa kokeillaan aktiivisesti uusia innovatiivisia kilpailutapahtumia.
– Jokainen urheilija voi PaVessa harrastaa itse valitsemallaan tasolla. Useimmissa valmennusryhmissä on harjoittelumahdollisuus useita kertoja viikossa, mutta läsnäolopakkoa ei ole. Urheilijoita kohdellaan yksilöinä, ja osaavat valmentajat tukevat heidän yksilöllistä kehittymistään jokaisen omien tavoitteiden mukaisesti. Tavoitteet voivat olla huippu-urheilussa tai vain oman kunnon ja tekniikan kehittämisessä, Nousiainen korostaa.
– Jokaisella on mahdollisuus löytää oma palonsa lajiin ja saada siihen paras mahdollinen tuki. Menestys rakennetaan urheilijan itsensä ehdoilla. Nuorten kilpahiihdossa tähtäimemme on vakiinnuttaa asemamme Suomen kärkiseurojen joukossa ja kasvattaa menestys seuraavina vuosina myös ylempiin ikäluokkiin, Nousiainen jatkaa.
Sisusompa-ryhmässä korostuvat liikunnan monipuolisuus ja yhdessä tekeminen
Kilpahiihdon lisäksi PaVen toiminnassa painottuvat lasten ja nuorten monipuolinen harrastaminen sekä seuratoiminnan monimuotoistaminen. Pari vuotta sitten Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi seuralle avustusta kahden matalan kynnyksen harrasteryhmän perustamiseen. Näin syntyivät Sisusompa ja Mixmoving.
Sisusomman kautta Pakilan Veto onkin ottanut ensiaskeleen erityisryhmien liikuttajana. Tähän puoleen seurassa halutaan panostaa jatkossakin, jotta kaikilla ikään, sukupuoleen, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen tai terveyteen katsomatta olisi tasavertaiset mahdollisuudet liikkua ja urheilla ammattitaitoisen valmentajien ohjauksessa. Seuran toiminnassa on mukana myös paramaastohiihdon harrastajia.
– Erityisryhmä Sisusomman toiminta käynnistyi kahden pienen pojan kanssa. Ryhmää lähti vetämään entinen erityis- ja liikunnanopettaja Iira Riihilahti sekä saman alan osaaja Nelli Korhonen. Nyt osallistujia on jo kymmenen, ja ohjaajia on tarvittu lisää. Jotakin ryhmän toiminnasta kertoo se, että uusia jäseniä on tullut, eikä kukaan ole näiden vuosien aikana vielä lopettanut, Pakilan Vedon puheenjohtaja Visa Palonen kertoo.
– Sisusompa-ryhmän päävalmentajana toimii nykyisin seuran nuori valmentaja Teemu Weck. Hiihto on tietysti talviaikaan Sisusomman päälaji, mutta ryhmässä tehdään paljon kaikenlaista: syksyisin retkeillään metsässä otsalamppujen kanssa, käydään pelaamassa minigolfia ja frisbeegolfia sekä pyöräilemässä. Lapset voivat myös itse pyytää, mitä haluaisivat seuraavilla kerroilla tehdä. Ryhmässä harrastetaan monipuolista, iloista liikuntaa, joka kehittää niin motorisia kuin yhdessä tekemisenkin taitoja, Palonen jatkaa.
Sisusomman lisäksi Pakilan Vedolla on yläkouluikäisille nuorille suunnattu Mixmoving-harrastusryhmä. Ryhmän tarkoituksena on saada yläkouluikäiset nuoret tutustumaan eri liikuntalajeihin, joita kokeilemalla jokainen voi löytää itselleen sopivia liikuntamuotoja ja ideoita omaan harrastamiseen.
Nuoret tärkeässä asemassa myös seuratoimijoina
Pakilan Vedossa nostetaan esille huoli siitä, että monissa seuroissa nuoria putoaa urheilutoiminnasta teini-ikään tultaessa. Pakilan Vedossa nuorille on tarjolla monta polkua: kilpaurheilijan polku, harrastajan polku, valmentajan polku, mixmoving tai seuratoimijan rooli. Lisäksi seurassa on monia nuoria valmentajia, ja seuran johtoryhmässä sekä toimikunnissa on useita nuoria jäseniä.
– Seuratoiminnasta nuori voi saada monenlaisia eväitä elämäänsä: Tavoitteellinen kilpaileminen kasvattaa, mutta myös valmennus- ja organisointitaidot sekä vastuun ottaminen seurassa ovat nuorille pääomaa, jotka vievät heitä pitkälle ja pitää urheilullisen elämäntavan äärellä. Myös seura hyötyy siitä, että nuoret ovat itse mukana ohjaamassa, tekemässä päätöksiä ja luomassa oman näköistään toimintaa. Näistä nuorista kannattaa pitää kiinni, kouluttaa ja viedä heitä määrätietoisesti eteenpäin. Meillä on toiminnassa kaikissa rooleissa uskomattoman hienoja nuoria, jotka toimivat myös loistavina esikuvina pienemmille lapsille, Nousiainen kuvaa nuorten merkitystä Pakilan Vedon toiminnassa.
Vakituinen työntekijä mahdollistaa seuran määrätietoisen kehittämisen
Pakilan Veto on kehittynyt pitkälti vapaaehtoistoiminnan voimin ja aktiivisten valmentajien avulla. Syksyllä 2022 PaVe palkkasi OKM-tuen avulla ensimmäisen vakituisen työntekijänsä, seurakoordinaattori Susanna Nousiaisen. Palkatun työntekijän saaminen seuran riveihin mahdollistaa seuran kehittämisen yhä aktiivisemmin ja ammattimaisemmin. Tavoitteena seuralla on laajentaa harrastajapiiriä, saada uusia lapsia liikunnan pariin ja rakentaa samalla myös kilpailumenestystä. PaVe on saanut lasten ja nuorten Tähtiseura-merkin.
– Ja koska nälkä kasvaa syödessä, niin kyllähän aikuisurheilun kehittäminen ja aikuisten Tähtiseura-merkin saavuttaminen on asetettu Pakilan Vedossa seuraavaksi tavoitteeksi, Nousiainen lisää.