Porin kupeessa sijaitsevassa Noormarkussa Noormarkun nopsa on toiminut liikuttavana seurana jo 80 vuotta. Hiihto on kuulunut koko ajan yleisseuran lajivalikoimaan. Vaikka länsirannikon olosuhteet ovat hankalat, on niihinkin löytynyt ratkaisu.
Noormarkun nopsa oli ensimmäisten suomalaisten seurojen joukossa hankkimassa Sinettiseura -statusta 1990-luvun alussa. Tähtiseura-statuksen hankkiminen on seurassa itsestään selvyys, kun vuonna 2018 Sinettiseurat muuttuivat Tähtiseuroiksi. Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta, eli seuratoimintaa.
– Nopsalla on Tähtiseura-status myös yleisurheilussa ja yhteistyö yli lajirajojen on ollut Nopsan vahvuus kautta vuosien. Monet lapset käyvät ensin liikuntaleikkikoulussa, sitten etenevät sekä hiihtokouluun että yleisurheilukouluun, joiden harjoituspäivät ovat sopivasti lomittain, kertoo seura-aktiivi Marita Salmio.
Hiihtämään päästään jo alkutalvesta luotujen olosuhteiden johdosta
Vaikka Satakunnassa säät ja talvet ovat vaihtelevia, on nopsalaisille monia mahdollisuuksia hiihtää lumella jo alkutalvesta. Lähialueelta löytyvät muun muassa Jämin hiihtoputki sekä Kankaanpään älylatu. Tänä talvena päästään ensimmäistä kertaa kokeilemaan Porissa säilölumilatua, jonka lumen tykityksestä nopsalaiset vastasivat. Myös kesäisin päästään hiihtämään, sillä rullahiihto kuuluu ohjelmaan.
– Lähialueen uudet pitkät pyöräilytiet toimivat rullahiihtoratoina sulassa sovussa muiden liikkujien kanssa, pari mäkeä tänne Porin seudulle vielä kun saisi. Rullahiihto- ja lumileirit vähän parempien olosuhteiden parissa ovat toki kuuluneet ohjelmistoon jo vuosien ajan, Salmio selventää.
Noormarkun nopsassa hiihtokoulun ohjelma laaditaan toimintakausittain. Ohjelmat on luettavissa seuran kotisivuilla, sekä tarkempien ohjeiden kera jäsenpalveluohjelmisto MyClubissa.
– Ohjelma pyritään suunnitelmaan etukäteen huomioiden ajankohtaiset todennäköiset mahdollisuudet erilaisiin harjoitteisiin, mutta muutoksia väkisinkin ulkoilmalajissa tulee – niiden tiedottaminen harjoituksissa jo käyville on helppoa MyClubin viestipalvelun kautta, Salmio huomauttaa.
Koronapandemia sekä vähälumiset talvet ovat tuonut haasteita
Useampi perättäinen lumeton talvi sekä pari vuotta jatkunut koronapandemia on näkynyt Noormaskun harrastajamäärissa negatiivisesti. Viime talvena onneksi lunta tuli mukavasti ja seuran omat seurahiihdot keräsivätkin paljon osallistujia, lähes 70 lasta. Alueelliset rajoitukset kuitenkin alkoivat tammikuussa, jotka kielsivät ryhmäharrastustoiminnan ja kilpailut.
– Aikanaan kun rajoitukset päättyivät, oli lumi jo sulanut. Uusien hiihtäjien mukaan saaminen tapahtuu kuitenkin pääasiassa lumiseen aikaan ja sitä täällä Satakunnassa on valitettavan vähän. Tulevan talven yhtenä isona tavoitteena onkin saada mukaan uusia hiihdosta kiinnostuneita lapsia ja perheitä, Salmio kertoo.