Pyhäjärvi 24.2.2023 - 26.2.2023

Muut osakilpailut

<– Takaisin pääsivulle

Ajankohtaista ja kisauutisia

Rauno Rasinkankaan ottamia kuvia miesten sarjoista sunnuntain kisapäivältä.

https://drive.google.com/drive/folders/1ONp0EHdTDxdiBUTy4jHqbNQ88KvKwSxF?usp=sharing

Rauno Rasinkankaan ottamia kuvia naisten sarjoista sunnuntain kisapäivältä.

https://drive.google.com/drive/folders/1DVz6G50KTdQCKQ93zDs2bcQiye24sBK4?usp=sharing

Sunnuntain mitalistien haastattelut

Miehet 23
Miehet 20
Miehet 18
Miehet 17
Naiset 23
Naiset 20
Naiset 18
Naiset 17

Elsa Torvinen voitti sekä sprintin että vapaan 20 kilometrin yhteislähtökisan N20-sarjassa.

Elsa Torvinen nuorten SM-hiihtojen tuplamestariksi Pyhäjärvellä

Pyhäjärven hiihdon nuorten SM-kilpailuiden viikonloppu päättyi sunnuntaina N23-, N20-, N18-, ja N17-sarjojen vapaan 20 kilometrin yhteislähtökisoihin. Mestareiksi hiihtivät Vilma Ryytty, Elsa Torvinen, Silva Kemppi ja Nelli-Lotta Karppelin.

Naisten päivän ensimmäisen mestaruuden otti Iisalmen Visan Vilma Ryytty, joka lauantaina oli taipunut sprintissä hopealle. Ensimmäisen kierroksen Ryytyn vauhdissa pysyivät vielä seurakaveri Siiri Kaijansinkko sekä Espoon Hiihtoseuran Vilja Kauranen.

Kahden kierroksen jälkeen Ryytty oli kuitenkin repäissyt jo vajaan puolen minuutin eron ja hiihti ylhäisessä yksinäisyydessään Suomen-mestariksi.

– Suunnitelmana oli lähteä alusta asti kovaa vauhtia ja katsoa, millainen porukka siihen tulee vai pääsenkö yksin hiihtämään. Suunnitelmien mukaan meni, myhäili Ryytty.

Vilma Ryytty otti viikonlopun aikana kaksi mitalia N23-sarjassa.

Kaijansinkko sai kaulaansa hopeisen mitalin ja Kauranen pronssin. Ryytty oli Kaijansinkkoa 54 sekuntia nopeampi.

– Lähdin alussa Vilman peesiin, mutta jättäydyin siitä pois, koska ei ollut itseluottamusta, että jaksaisin siinä vauhdissa. Sitten siihen tuli hyvä porukka, jonka kanssa hiihdettiin. Yritin vain peesailla ja ratkaista mahdollisimman lopussa. Jyrkkien mäkien yläosassa saatoin, mutta oli hyvä suksi, niin laskin kiinni, sanaili Kaijansinkko.

N23-sarjan mitalikolmikko Vilma Ryytty (edessä), Siiri Kaijansinkko ja Vilja Kauranen kipusivat mäkeä määrätietoisesti.

Lauantain sprintissä viidenneksi sijoittunut Kauranen jäi voittajasta minuutin.

– Olen tyytyväinen. Tämä on minun ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitalini hiihdosta. Hyvälle maistuu, iloitsi Kauranen.

Siiri Kaijansinkko (vas.) ja Vilja Kauranen ottivat N23-sarjan 20 kilometrin vapaan yhteislähtökisan himmeimmät mitalit.

N20-sarjassa Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen jatkoi siitä, mihin lauantaisessa sprintissä jäi ja nappasi nimiinsä viikonlopun toisen mestaruuden. Hän pudotti viimeisen viitosen lenkin alkupuolella kyydistään sprintissä pronssia voittaneen Tampereen Pyrinnön Fanny Kukonlehdon.

Fanny Kukonlehto (edessä) ja Elsa Torvinen nousivat N20-sarjassa sunnuntaina kahdelle korkeimmalle palkintokorokkeelle.

– Suunnitelmien mukainen kisa. Alussa hiihdettiin aika rauhallisesti, mutta en itsekään halunnut lähteä aluksi pitämään kovaa vauhtia, koska tuntui vähän raskaalta eilisen jälkeen, kertasi Torvinen.

Viikonlopun aikana Kukonlehto saalisti kolme mitalia.

– Viimeisellä kierroksella huomasin, kun toisella ja kolmannella kierroksella kiristettiin vauhtia, että hyvää matkavauhtia jaksoi pitää, mutta edelliset päivät painoivat sen verran, etten pystynyt vastaamaan Elsan lyhyeen nykäisyyn enää lopussa, Kukonlehto tiivisti.

Eroa kärkikaksikon välille tuli maalissa 26 sekuntia.

Eeva Haasanen otti pronssia N20-sarjassa.

Pronssille sarjassa nousi Vantaan Hiihtoseuran Eeva Haasanen.

– Mitali oli tavoitteena ja vapaa on kulkenut tällä kaudella ihan hyvin. Tipuin tyttöjen (Tossavainen ja Kukonlehto) kyydistä, kun kolmannelle kierrokselle lähdettiin, niin siitä lähdettiin Pinjan (Aaltonen) kanssa ja sain Iidan (Vuollet) kiinni. Viimeisellä kierroksella otin eroa häneen ja se pysyi, totesi Haasanen.

Silva Kemppi karisti muut kannoiltaan ja voitti N18-sarjan mestaruuden.

N18-sarjan Suomen-mestariksi hiihti Espoon Hiihtoseuran Silva Kemppi. Jo perjantaina Kemppi oli juhlinut mestaruutta viestissä.

– Oli ihan raskas kisa, mutta hyvin jaksoin, kokosi Kemppi kisaa.

Hopeaa otti Kempin seurakaveri Selene Rossi. Kaksikko karisti muut kilpailijat kannoiltaan jo ensimmäisellä kierroksella. Toisen kierroksen aikana myös Rossi joutui antamaan periksi Kempille.

– Minulla ei ollut mitään tiettyä suunnitelmaa, vaan seurailen ensimmäiset kierrokset ja vedimme Selenen kanssa vuorovedolla. Kolmannella kierroksella tuntui, että voisi yrittää ja katsoa, jos pystyisi jättämään hänet. Viimeiset kierrokset vain hiihdin maaliin, Kemppi kertoi.

Silva Kemppi (vas.) ja Selene Rossi ottivat kaksoisvoiton Espooseen.

– Tämä oli minulle päätavoite, mutta yritin saada hyvää tulosta eilenkin, mutta tähän tähdättiin enemmän, sanoi puolestaan Rossi, joka oli sprintin viides.

Emmi Henriksson yllätti itsensä ja voitti pronssia.

Sarjan pronssin kilpailussa saavutti lauantaina sprintin hopeaa voittanut Ylöjärven Ryhdin Emmi Henriksson.

– Tänään meni niin hyvin kuin olisi voinut mennä. Vähän yllätin itsenikin, iloitsi Henriksson.

Nelli-Lotta Karppelin juhli N17-sarjan voittoa.

Viikonlopun viimeisen Suomen-mestaruuden sai nimiinsä Limingan Niittomiehiä edustava Nelli-Lotta Karppelin N17-sarjassa. Tiukassa kisassa kärkihiihtäjät pysyivät pitkään letkassa.

– En ole ihan sprintteri, niin tämä 20 kilometriä oli ehdottomasti päätavoitteeni. Muut kisat olivat hyvää harjoitusta pääkoitosta varten, Karppelin totesi.

Viimeisellä kierroksella mestaruudesta kisasivat kuitenkin enää Karppelinin lisäksi vain Kangasalan Kisan Hanni Koski sekä Kontiolahden Urheilijoiden Erika Kujala.

Hanni Koski (oik.) kiri Erika Kujalan (kesk.) ohi loppusuoralla.

– Pidempään viimeiseen mäkiin vedin vähän kovempaa ja sain eron tehtyä. Loppu tuli sen jälkeen ihan hyvin, tiivisti Karppelin ratkaisun.

Koski ja Kujala tulivat lopulta maaliin sekunnin kymmenykselleen samalla ajalla häviten voittajalle reilut kahdeksan sekuntia.

– Viimeisellä kierroksella tuntui niin hyvältä, että lähdin testaamaan puolessa välissä, ja kun otin pienen spurtin, mutta jalat eivät enää palautuneet siitä, koska oli jo hiihdetty niin pitkään. Nelli-Lotta pääsi vähän karkuun ja Erikakin tuli takaa ja otti kiinni ottaen eroa. Lopussa tuli jostain voimaa ja tahto oli kova ja menin hänen ohitseen, Koski summasi.

– Olen tosi tyytyväinen. Olen ampumahiihtäjä ja siltä puolelta minulla on mitaleita. Myös viime talvelta on maastohiihdosta yksi mitali, virkkoi Kujala.

Tämän täpärämmälle ei enää voi mennä! Eero Rantala (vas.) löi Eemil Juntusen muutamalla sentillä M20-sarjan vapaan 20 kilometrillä.

Poikkimäki, Rantala, Onnela ja Tossavainen nuorten SM-hiihtojen yhteislähtöjen miesten sarjojen mestareiksi

Pyhäjärven nuorten SM-kilpailuiden viimeinen päivä starttasi puoli tuntia aiottua myöhemmin pakkasen paukuttua noin -20 asteessa.

Sunnuntain kisaohjelmassa olivat vapaan 20 kilometrin yhteislähtökisat.

Ensimmäisenä viiden kilometrin lenkkiä pääsivät kiertämään alle 23- ja alle 20-vuotiaiden sarjalaiset. Molempien sarjojen mestaruudet ratkesivat vasta loppusuoralla.

Miska Poikkimäki (kesk.) oli loppusuorataistossa Olli-Pekka Laitilaa (vas.) ja Eelis Valikaista parempi.

M23-sarjassa lauantain sprintissä epäonnea kokenut Vuokatti Ski Team Kainuun Miska Poikkimäki pesi loppukirissä Vehkalahden Veikkojen Olli-Pekka Laitilan 0,7 sekunnin erolla.

– Eilen oli ihan hyvä kulku ja kaaduin finaalissa. Siinä olisi ollut mitalisaumat. Siitä sitten sisuuntuneena tähän päivään.

– Täällä on pienestä pitäen hiihdetty kilpaa, joten paikka on tuttu. Alusta asti oli vähän vaikeantuntuista ja eilinen oli tyhjentänyt kroppaa. Pystyin kuitenkin auttamaan kavereita muutaman kierroksen ja sitten luotin vaan kiriin, kokosi Sievin Sisun kasvatti Poikkimäki.

Laitila kertoi sairastelleensa heti alkukauden kilpailujen jälkeen pitkän tovin.

– Pikku hiljaa on pystynyt nostamaan kuntoa ja jonkin verran tuli yllätyksenä, että kunto oli niin hyvä. Pikku hiljaa alkaa taas löytymään vaikeuksien jälkeen, sanoi Laitila.

Pronssisen mitalin ottanut Inarin Yrityksen Eelis Valikainen hävisi voittajalle kolme sekuntia.

Mitalikolmikko karkasi jo toisella viiden kilometrin lenkillä ja hiihti loppumatkan yhdessä.

– Siinä löytyi sopivasti talkoohenkeä muiltakin kavereilta, niin saimme kolmen miehen vuorovedolla kasvettua ero, että viimeinen viitonen voitiin katsella rauhassa, kuka ottaa minkäkin värisen mitalin, summasi Valikainen ja jatkoi:

– Yritin tehdä omat ratkaisu viimeisellä viitosella, mutta ne eivät olleet ihan riittäviä.

M23-sarjan tyytyväinen mitalikolmikko.

M20-sarjan loppuhuipennus meni vielä M23-sarjaa täpärämmälle. Viikonloppuna jo kahta hopeista mitalia juhlinut ja kotiyleisön edessä hiihtänyt Pohti SkiTeamin Eemil Juntunen päätti kisarupeamansa jälleen toiseksi korkeimmalla korokkeella. Tammikuussa nuorten MM-mitalia juhlinut Vuokatti Ski Team Kainuun Eero Rantala ylitti maaliviivan muutaman millin ennen Juntusta.

Nuorten miesten loppuaika oli sekunnin kymmenykselleen sama.

Myös Rantala ja Juntunen etenivät toiselta viitosen lenkiltä lähtien kaksistaan.

Viimeinen viisi kilometriä oli Eero Rantalalta (edessä) ja Eemil Juntuselta ”leikkimistä”.

– Ehjä suoritus oli, ja pääsimme Eemilin kanssa kaksistaan karkuun. Siinä hiihtelimme vuorovedolla, enkä saanut matkavauhdilla tehtyä häneen eroa. Viimeinen kierros meni aika leikkimiseksi, eikä kumpikaan halunnut vetää kovin kovaa vauhtia. Säästelimme molemmat kiriin ja olimme siinäkin tasaisia. Jos olisi ollut metrin pidempi loppusuora, niin Eemil olisi varmaan voittanut, naurahti Rantala.

– Suunnitelmissa oli lähteä kärkiletkaan ja hiihtää siinä niin kauan kuin jaksaa. Tänään jaksoi yllättävän hyvin. Paljon oli apua helpoilla pätkillä, koska suksi oli tosi liukas. Sain otettua vähän helppoa, vaikka ylämäessä olisi ollut vähän rankempaa, tiivisti puolestaan Juntunen.

Kolmanneksi sarjassa sijoittui Vörå IF:n Elliot Fjeldkåsa, joka hävisi kärkikaksikolle minuutin ja 23 sekuntia.

– Yritin tänään viiden parhaan joukkoon, kiteytti Espoossa asuva Fjeldkåsa suorituksensa ja lisäsi:

– Vapaan 10 kilometriä on vielä tänä keväänä tavoitteena.

M18-sarjan kärkiryhmää kolmannella viitosen lenkillä. Kuvassa Akseli Pitkänen (131), Pyry Riissanen (132), Väinö Kontkanen (135), Daniel Onnela (137) ja Jesse Kähärä (134).

Vanhimpien nuorten miesten sarjojen jälkeen ladulle lähtivät M18- ja M17-sarjojen edustajat.

Kultaa vuoli M18-sarjassa raisiolaisen SkiTeam 105:n Daniel Onnela, joka oli kuitenkin jäänyt kymmenen kilometrin kohdalla kärkikolmikosta noin kahdeksan sekuntia. Kolmannella viitosen lenkillä hän kuitenkin hiihti edellä menneet lähes kiinni ja oli lopulta maalissa ensimmäisenä kaksi sekuntia ennen Teiskon Urheilijoiden Akseli Pitkästä.

M18-sarjan mestari Daniel Onnela.

– Alkuun piti lähteä rauhassa, koska oli kylmä keli. Kymmenen kilometrin kohdalla alkoi jo vähän painamaan, mutta loppua kohti meni taas paremmin, kertasi Onnela ja jatkoi:

– Eilinen sprintti oli ehkä viikonlopun päämatka, mutta siinä tuli pieni epäonnistuminen. Oli hyvä, että nyt onnistui.

Pitkänen totesi menneensä koko kisan flow-tilassa, eikä muistanut 52 minuutin lenkistä mitään.

– Suksen luisto ei ollut ihan paras tänään. Taktinen puolikaan ei ollut täydellinen verrattuna Danielin suoritukseen. Vedin melkein koko matkan kärkiryhmää ja söin ehkä turhan paljon energiaa. Hopeaan pitää olla kuitenkin tyytyväinen, Pitkänen sanoi.

Onnelan ja Pitkäsen jälkeen maaliin ennätti kymmenen sekuntia voittajalle jäänyt Pakilan Vedon Juho Länsiluoto.

M18-sarjan pronssin nappasi Juho Länsiluoto (edessä). Kuin hai laivaa Länsiluotoa seurasi mestari Daniel Onnela.

– Ihan hyvin sujui hiihto. Pari ensimmäistä kierrosta tuli aika rennosti, mutta sen jälkeen ei enää oikein kulkenut ja kolmannella kierroksella tuli jonkinlainen tummuminen, summasi Länsiluoto ja sanoi olleensa tyytyväinen mitaliin.

M18-sarjan mitalistit palkintojenjaossa.

M17-sarjan kärkikolmikko irtosi omille teilleen toiseksi viimeisellä lenkillä. Porukan vahvin viimeisellä viitosella oli Äänekosken Huiman Kalle Tossavainen, vaikka näytti jo siltä, että hän putoaa mestaruustaistelusta.

– Viimeisellä kierroksella rupesi painamaan ja alkoi tulla eroa, mutta jostakin sain vielä voimia ja seinänousussa loikkasin kiinni, mietti Tossavainen.

Kalle Tossavainen voitti M17-sarjan mestaruuden.

Hopealle sijoittui reilut kymmenen sekuntia voittajalle jäänyt Espoon Hiihtoseuran Anton Kemppi ja pronssille 20 sekuntia Tossavaisen jälkeen maalilinjan ylittänyt uusikaarlepyyläisen IF Minkenin Topias Vuorela.

– Tiesin, että kunto on sinnepäin, niin ainahan sitä kultaa tavoitellaan. Jos ei ikinä ole mitään voittanut, niin ei saa olla pettynyt, tiivisti Kemppi kisansa.

– Happo iski reiteen mukavasti viimeisen kahden kilometrin aikana, niin jouduin taipumaan vähän. Muuten kilpailu oli hyvin hallinnassa, summasi puolestaan Vuorela.

M17-sarjan mitalikolmikon muodostivat Anton Kemppi (vas.), Kalle Tossavainen sekä Topias Vuorela.

Sunnuntain kuvat otti Rauno Rasinkangas.

Lauantain mitalistien haastattelut

Miehet 23
Miehet 20
Miehet 18
Naiset 23
Naiset 20
Naiset 18

Elsa Torvinen (vas.) hallitsi päivän alusta lähtien N20-sarjan sprinttiä.

Karsintojen voittajat ottivat omansa nuorten SM-hiihtojen naisten sprinteissä Pyhäjärvellä

Pyhäjärven nuorten SM-hiihtojen naisten ensimmäinen jaossa ollut vapaan sprinttimestaruus meni Ikaalisten Urheilijoiden Hilla Niemelällä N23-sarjassa. Tiiviissä letkassa koko matkan edenneen finaalikuusikon voittaja venytti itsensä mestariksi loppusuoralla.

Niemelä pesi loppukirissä Iisalmen Visan Vilma Ryytyn, joka voitti välierässä kaksikon päivän ensimmäisen kohtaamisen niukasti. Finaalissa Niemelä oli Ryyttyä 0,64 sekuntia nopeampi.

Hilla Niemelä kukisti N23-sarjan finaalin loppusuoralla Vilma Ryytyn.

– Tietenkin jokaiseen kilpailuun, johon lähdetään, pitää olla tavoitteena voittaa, ei sinne mennä kenellekään häviämään. Minulla oli pitkä kisatauko, niin oli mukava hiihtää pitkästä aikaa, mutta oli vähän arvoitus, miten lähtee kulkemaan, Niemelä kokosi kisaansa.

Niemelä kuvaili Pyhäjärven sprinttirataa nopeaksi mutta raskaaksi.

– Loppusuora oli varsinkin mäen jälkeen aika raskas. Vaikka rata oli lyhyt, se ei ollut kuitenkaan kevyt.

Hopeisen mitalin napannut Vilma Ryytty kertoi sunnuntain kisan olevan hänen pääpäivänsä Pyhäjärvellä.

Viidenneksi aika-ajossa sijoittunut Ryytty kertoi aika-ajojen aiheuttavan hänellä usein hankaluuksia.

– Sitten kun pääsee jatkamaan, niin hyvä siitä tulee. Mitali minulla oli tavoitteena, sanaili Ryytty ja totesi sunnuntain vapaan 20 kilometrin yhteislähtökisan olevan viikonloppunsa päätapahtuma.

Pronssisen mitalin nimiinsä nappasi Niemelän ja Ryytyn ohella alle 23-vuotiaiden maajoukkueeseen kuuluva Ryytyn seurakaveri Siiri Kaijansinkko, joka jäi hopeisesta mitalista vain viisi sadasosaa.

Siiri Kaijansinkko hävisi hopean viidellä sadasosalla, mutta voitti pronssin 0,02 sekunnilla.

Neljänneksi sijoittunut Pargas IF:n Anni Lindroos hävisi Kaijansinkolle toisaalta ainoastaan kaksi sadasosaa.

– Aamulla kun heräsin, niin finaalipaikka oli tavoitteena, mutta päivän edetessä mitali nousi mieleen, totesi Kaijansinkko.

N20-sarjassa voittoon tyylitteli Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen, joka oli aika-ajosta lähtien omaa luokkaansa.

Torvinen myönsi lähteneensä päivään vain kirkkain mitali mielessään.

Finaalissa hän repäisi sprinttilenkin puolen välin jälkeen kaulan, eikä päästänyt kilpakumppaneita enää lähelleen. Maalissa eroa toiseksi sijoittuneeseen Ski Team 105:n Nora Kytäjään kertyi lähes kaksi sekuntia.

– Huomennakin lähdetään voittamaan, korosti Torvinen.

Nora Kytäjä odotti lauantailta finaalipaikkaa, mutta otti hopeisen mitalin.

– Finaalipaikka oli tavoitteena tänään, ja mitä enemmän tuli eriä, niin tuntui sitä paremmalta. Odotin itseltäni ja finaalilta, että voisi olla mitalimahdollisuus, kertasi puolestaan Kytäjä, joka totesi perinteisen tyylin luistavan vapaata paremmin.

Fanny Kukonlehto saalisti jo viikonlopun toisen palkintopallisijoituksen.

Kolmanneksi hiihti Tampereen Pyrinnön Fanny Kukonlehto. Perjantaina hän oli jo juhlinut Pyrinnön joukkueen kanssa viestikultaa.

– Olen melko tyytyväinen pronssiin. Finaalissa tuli vähän turhia taktisia virheitä ja välineetkin kolisivat vähän muiden kanssa. Siihen nähden olen tyytyväinen, että pystyin lopussa nousemaan mitaleille.

Päivän viimeisen Suomen-mestaruuden kirjasi nimiinsä Joensuun Katajan Iiris Voutilainen. Aika-ajon kaksi nopeinta hiihtäjää – Voutilainen ja Ylöjärven Ryhdin Emmi Henriksson – karkasivat muulta porukalta lenkin puolen välin jälkeen siltanoususta laskuun lähdettäessä.

Iiris Voutilaiselle N18-sarjan sprinttikulta oli totaalinen yllätys.

Lopulta viimeisen sadan metrin aikana Voutilainen puristi Henrikssonin ohitse mestaruuteen.

– Tavoitteena ennen päivää ja kisaa oli, jos pääsisi välieriin asti. Koska aika-ajo meni niin hyvin, niin tavoitteena oli, että pääsisin finaaliin. Ihan kultaa en edes ennen finaalia odottanut, iloitsi Voutilainen.

Alkuerässä pyllähtänyt Henriksson kehui Pyhäjärven sprinttirataa ja totesi kauden aikaisempien sprinttien olleen pidempiä.

– Lähdin mitalia hakemaan ja päivä meni tavoitteiden mukaisesti. Olen tyytyväinen ensimmäisestä henkilökohtaisesta SM-mitalista, kiteytti Henriksson.

Emmi Henrikssonille sprintin hopea oli uran ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali.

Pronssia hiihdon päätteeksi sai kaulaansa Kangasalan Kisan Hanni Koski.

– Kun finaaliin pääsin, niin olin siihen jo tosi tyytyväinen. Päivän mittaan kulku parani ja loppuun asti jaksoi tulla hyvin, sanoi Koski, joka ratkaisi mitalin itselleen loppusuoralla.

Hanni Kosken hiihto parani päivän edetessä.

Miesten sarjojen suosikit pitivät pintansa nuorten SM-sprinteissä

Wiljam Mattila otti vakuuttavan mestaruuden M23-sarjan sprintissä.

Pyhäjärvellä kilpailtavat hiihdon nuorten SM-kilpailut jatkuivat lauantaina vapaan sprinteillä. Kunnian kisapäivän aloituksesta saivat tällä kertaa miehet, jotka ratkoivat M23-, M20-, ja M18-sarjojen Suomen-mestaruuksien kohtalot.

Päivän ensimmäiseksi mestariksi kruunattiin M23-sarjaa karsinnasta lähtien dominoinut Proski Oulun Wiljam Mattila. Hän oli karsinnan nopein ja lisäksi voitti kaikki erähiihtonsa. Alle 23-vuotiaiden maajoukkueeseen kuuluvan Mattilan loppuaika kipusi kaksi sadasosaa yli kahden minuutin.

– Ei ollut mitään muuta tavoitetta, viimeinen nuorten SM-kisojen sprintti, kuin pelkästään mestaruus, Mattila painotti ja totesi olevansa lähtöviivalla myös sunnuntaina vapaan 20 kilometrin yhteislähtökisassa.

Mattilan edustama Proski on uusi ilmestys suomalaisella seurakartalla.

– Uusi seura tuli tälle kaudelle. Seuran toiminta ei ole lähtenyt vielä niin isosti liikkeelle, mutta siellä ollaan uskollisesti minä ja Kotron Väinö. Painamme siellä hommia menemään.

Nico Bennert oli tyytyväinen päivän suoritukseensa ja hopeiseen mitaliin.

Hopeisen mitalin nappasi Kuusamon Erä-Veikkojen Nico Bennert ja himmeintä rautaa kaulaansa sai Puijon Hiihtoseuran Valtteri Pennanen.

Sarjan finaalissa nähtiin sprinttihiihdolle ominaista draamaa, kun Vuokatti Ski Team Kainuun Miska Poikkimäki sekä Vantaan Hiihtoseuran Mikael Rovio törmäilivät keskenään radan alkupuoliskolla ja putosivat ulos mitalikamppailusta.

– Kisa meni ihan nappiin. Näin, kun Rovio vähän horjahti. Olin yhtäkkiä kakkosena ja totesin, että tämähän menee ihan hyvin, kokosi loppukilpailua Bennert, jonka päivän tavoitteena oli pääsy finaaliin.

Pennanen oli myös tyytyväinen päivän antiin.

– Mitalia lähdettiin hakemaan ja se oli tavoitteena. Viimeisimmästä nuorten SM-mitalista on jo aika monta vuotta, kun hiihdin mitalin viimeisenä Hopeasompa-vuonna. Oli se jo aikakin ottaa, myhäili Pennanen.

Valtteri Pennanen palasi usean vuoden tauon jälkeen SM-hiihtojen palkintopallille.

Jos oli Mattila dominoiva vanhimmassa kisaluokassa, joutui Suomen Cupissakin tällä kaudella säväyttänyt Kankaantaan Kisan Ike Melnits huomattavasti tiukemmalle M20-sarjassa. Kultamitalin kohtalo ratkesi loppukirissä, jossa Melnits oli Pyhäjärven Pohti SkiTeamin Eemil Juntusta 28 sadasosaa nopeampi.

Ike Melnits väänsi loppukirissä voiton Eemil Juntusesta M20-sarjassa.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kaverukset Melnits ja Juntunen olivat koko päivän ainoat miehet, jotka hiihtivät kisaradan alle kahden minuutin rajan.

– Rehellisesti ei ollut tavoitetta, koska on ollut sairastumista, eikä omasta kunnosta oikein tiennyt, mikä se on tällä hetkellä. Lähinnä lähdin katselemaan, mihin tänään riittää, mietiskeli Melnits.

Toistaiseksi parhaita sijoituksia sprinttimatkoilla napsinut Melnits kertoi potentiaalia olevan tulevaisuudessa myös pidemmille matkoille.

– Pikku hiljaa vuosien edetessä distanssimatkoja kehitetään myös.

Eemil Juntunen juhli sprintissä viikonlopun toista mitaliaan kotiyleisön edessä.

Eemil Juntunen nousi kotikisoissa jo toista kertaa palkintokorokkeelle. Perjantaina Pohti SkiTeam oli toinen M20-sarjan viestissä.

– Tänäänkin oli tavoitteena olla pallilla. Viikonloppu on alkanut aika hyvin, kun sinne on jo kaksi kertaa päässyt. Kyllähän se kivalta tuntuu, kun kaikki pyhäjärveläiset tulevat onnittelemaan, iloitsi iisalmelaislähtöinen Juntunen.

– Suksi oli tänäänkin erinomainen. Alkoi tuntua jo vähän itsellä finaalissa, mutta suksi pelasti viimeisessä laskussa.

Pauli Vuormalle pronssinen mitali tuli yllätyksenä.

Pronssisijalle sarjassa hiihti Liperin Hiihtoseuran Pauli Vuorma, joka jäi Melnitsistä vajaat kolme sekuntia. Vuorma oli aamuisessa karsinnassa kahdeksas.

– Mitali tuli aivan puskista ja finaalipaikkaankin olin sinänsä jo tyytyväinen. Sijoituksellisesti minulla ei ollut tavoitteita tälle päivälle, korosti Vuorma.

Jesse Kähärä hallitsi M18-sarjan finaalia alusta loppuun.

M18-sarjan finaali oli taputeltu jo sprinttiradan siltanousussa, jossa Mikkelin Hiihtäjien Jesse Kähärää lukuun ottamatta kaikki finalistit törmäilivät toisiinsa. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen Kähärä kiitti ja karkasi helppoon voittoon.

– Sprintti oli viikonlopun päätavoite ja ottaa siitä mestaruus. Huomenna voi lähteä aika rennoin mielin kisaamaan ja katsomaan, mitä siitä tulee, tiivisti Kähärä.

Aapo Turtiainen kiilasi M18-sarjassa hopealle.

Himmeämmistä mitaleista käytiin jännittävä taistelu aina viimeisille metreille asti. Kakkoseksi rutisti Imatran Urheilijoiden Aapo Turtiainen ja kolmanneksi sijoittui Espoon Hiihtoseuran Anton Packalén.

Turtiainen vaihtoi kotikuntansa Kerimäen Urheilijat täksi kaudeksi Imatran väreihin.

– Mitali oli mielessä ja tiesin, että siihen olisi mahdollisuudet. Aamu oli kyllä tosi tahmea, mutta alkuerähiihdon jälkeen rupesi avautumaan, pohti Turtianen.

Anton Packalén nappasi himmeimmän mitalin M18-sarjan sprintissä.

– En lähtenyt pronssia tavoittelemaan. Mieluummin olisi ottanut kirkkaampiakin mitaleita, mutta tämän päivän kulun perusteella on pronssikin ihan hyvä. Se oli sellainen taisteluvoitto, virkkoi puolestaan Packalén.

Kuvat: Kirsi Haapea

Viestien voittajien haastattelut

Miehet 20
Miehet18
Naiset 20
Naiset 18

N18-sarjan viestikullan nappasi Espoon Hiihtoseura.

Viestit avasivat nuorten SM-hiihdot

Nuorten SM-hiihdot Pyhäjärvellä avattiin viestikilpailuilla Honkavuorella. Espoon Hiihtoseura vei mestaruudet sekä miesten että naisten 18-vuotiaissa. 20-vuotiaiden miesten mestaruuteen hiihti Puijon Hiihtoseura, naisissa voiton vei Tampereen Pyrinnön joukkue.


M20-sarjan kolme kertaa 5 kilometrin viestissä Puijo ratkaisi voiton ankkuriosuudella Jalmari Bergqvistin viedessä viestiä. Eroa kakkoseen, Pohti Ski Teamiin oli maalissa 15 sekuntia. Kolmanneksi hiihti Liperin Hiihtoseura.
Avausosuuden perinteisellä hiihtänyt Nuutti Mäkinen totesi, että hiihtojärjestyksenä olisi toiminut jokin muukin, sen verran vahvoja molemmat tyylit ovat kaikilla kolmella.

– Tämä järjestys tuntui luontevalta tänään.

– Todennäköisesti hiihdämme sekä lauantain sprintin että sunnuntain kaksikymppisen, Nuutti Mäkinen, Niilo Mäkinen ja Jalmari Bergqvist arvelivat.

M20-sarjassa korkeimmalle korokkeelle nousi Puijon Hiihtoseura.


M18-viesti ratkesi Espoon Hiihtoseuralle yli minuutin erolla seuraavaan. Toiseksi tuli Hollolan Urheilijat -46 ja kolmanneksi Pakilan Veto.
Espoon joukkueessa hiihtojärjestys oli tiedossa jo pitkään. Anton Packalén avasi, sillä hänellä perinteinen on vahvin. Kakkososuuden Anton Kemppi nosti Espoon kärkitaisteluun ja ankkuri Pyry Rissanen hoiti voiton kotiin.

-Sain parin kilometrin kohdalla tiedon, että seuraava on minuutin jäljessä, Rissanen kertoi.

Myös M18-sarjan ykkönen oli Espoon Hiihtoseura.


Naisten N20 kolme kertaa kolmen kilometrin viestin voitti Tampereen Pyrintö joukkueella Miina Mäki-Korte, Ilona Mäkelä, Fanny Kukonlehto vajaan sekunnin erolla Espoon Hiihtoseuraan. Kolmanneksi kiri Ski Jyväskylä.

-Avausosuudella oli vaikea saada omaa paikkaa, Pyrinnön viidentenä vaihtoon tuonut Mäki-Korte kertoi.

-Sain hyvän peesin alkumatkasta ja oma hiihto tuntui hyvältä, sijalla 4. vaihtoon tullut Mäkelä sanoi.
Kukonlehto nosti joukkueensa lopulta voittoon vapautuneella menolla.

– Oli itsellekin yllätys, miten hyvin vapaan hiihto kulki tänään.

N20-sarjan paras oli Tampereen Pyrintö.


N18-sarjan viestiä johti alusta lähtien Espoon Hiihtoseura. Avaaja Selene Rossi veti perinteisen osuuden ja kakkososuudella Alina Virtanen sai mennä kovaa.

– Oli nopea kisa ja kunnon mukainen suoritus.

-Hiihdin täysiä, sillä oli kuitenkin muita joukkueita näköetäisyydellä, ankkuri Silva Kemppi kertoi.
Espoon kolmikko hiihtää sekä lauantain sprintin että sunnuntain kaksikymppisen, joka on kaikkien kolmen päätavoite näissä kisoissa.
Lauantain ohjelmassa ovat vapaan sprintit sarjoissa M23, M20, M18, N23, N20 ja N18. Sunnuntaina hiihdetään vapaan 20 kilometrin kilpailut yhteislähtöinä.

Live -striimi kisoista

Pääset jokaisena kisapäivänä mukaan tunnelmaan Suorana Verkossa Youtube kanavalla. Tilaa kanava ja näet kaiken sisällön mitä kisoista tarjotaan. Linkki meneillään olevaan lähetykseen on näkyvillä on näkyvissä smpyhajarvi.fi.

Median akkreditointi

Ilmoittautuminen keskiviikkoon 22.2. klo 20 mennessä ossi.s.savolainen@gmail.com

Ilmoita: nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja edustamasi media. Kerro, oletko kuvaajana vai toimittajana paikalla.

Eventin -mobiilikäsiohjelma

Pyhäjärven nuorten SM-hiihdoissa on käytössä mobiilikäsiohjelma. Voit ladata ilmaisen sovelluksen jo etukäteen täältä.


Seuraa meitä: #smpyhajarvi


Tapahtuman järjestävät

Yhteistyössä: